Mezzosopraano Marilyn Horne 70 vuotta 16.01.2004

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Vuonna 1959 Saksassa Gelsenkirchenin kaupunginteatterissa tapahtui merkillistä, siellä täysin tuntematon amerikkalainen lauloi Marien roolin oopperassa Wozzeck. Ja myöhemmin tästä laulajattaresta tulisi yksi maailman kuuluisimmista laulajattarista, täydellinen
koloratuurimezzosopraano Marilyn Horne, jonka ääni oli ylipäätään yksi täydellisimmistä olemassaolevista.

Marilyn Horne, syntynyt 16. tammikuuta 1934, oli lainannut ääntään Dorothy Dandridgelle Bizet-elokuvassa Carmen Jones. Kului vain lyhyt aika kunnes hänen äänensä kauneus, intohimo, tummat sävelet ja äänen täydellinen hallinta valloittivat maailman oopperatalot.

Hänellä oli onni saada hioa taitojaan yhdessä Dame Joan Sutherlandin kanssa, sillä hänen todelliset lahjansa löysi alunperin Sutherlandin mies Richard Bonynge. Marilyn Hornen ja Dame Joan Sutherlandin äänten yhteensulautuminen tapahtui välittömästi ensimmäisellä yhteisellä esiintymishetkellä kun Horne debytoi 1969-70 näytäntökaudella New Yorkin Metropolitan Operassa. Vincenzo Bellinin ooppera Norma oli ohjelmistossa, ja Horne ja Sutherland lauloivat yksistään tämän yhden kauden aikana Normassa 18 kertaa, ja lähtivät sen lisäksi yhteiselle kiertueelle. Samankaltainen Bel Canto-tapaus oli kun he myöhemmin esiintyivät yhdessä Gioacchino Rossinin lähes unohdetussa Semiramide -oopperassa.

Marilyn Horne tuli tunnetuksi nimenomaan Händelin ja Vivaldin oopperoiden nostamisella uudelleen oopperatalojen ohjelmistoihin, sekä mm. Bellinin, Donizettin ja Rossinin Bel Canto-oopperoiden monipuolisena tulkkina. Hänet tunnettiin myös synnynnäisenä taistelijasieluna, joka ei jäänyt sanattomaksi tuottajien, lavastajien, ohjaajien tai laulajakollegoiden rinnalla. Hän oli ylivoimainen oman repertoaarinsa esittäjä aina siihen saakka kun hän 1990-luvun puolivälissä vetäytyi ooppera- ja konserttilavoilta. Nykyisin hän johtaa nimeään kantavaa säätiötä, jonka tehtävänä on taata kunnollinen laulukoulutus nuorille laulajille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Marilyn Hornen ääntä on kuultavissa lukuisssa levytyksissä, näistä tärkeimmät hän teki Dame Joan Sutherlandin ja tämän miehen Richard
Bonyngen kanssa.

(Lähde: Die Welt, 16.01.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!