Metropolitan Operan pääjohtaja Joseph Volpe eläkkeelle vuonna 2006

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Joseph Volpe, 64, joka omalla työllään raivasi tiensä puuseppäoppipojasta pääjohtajaksi, on monella tapaa Metropolitan Operan julkinen kasvo. Nyt hän on sanonut jäävänsä eläkkeelle elokuussa 2006 yli 40 värikkään Metropolitan-vuoden jälkeen.

Volpe antoi haastattelun päätökseensä liittyen lauantaina sillä ehdolla, että asiaa ei julkisteta ennenkuin hän on kertonut asiasta johtokunnalle.
Hän kertoi harkinneensa tätä päätöstä jo jonkin aikaa. Työmäärä sekä vähintään neljään näytökseen osallistuminen viikottain on tullut hyvin
raskaaksi, hän sanoi.
"Tämä on nuoren miehen työtä," hän sanoi. "Asun vain korttelin päässä Metropolitanista, olen täällä päivin öin. Työ on elämän keskipiste. Missä tahansa oletkaan, aina on joku ongelma."

Yli 14 vuoden aikana, Volpen johtajuus on ollut lähes yhtä oopperamaista kuin mitä Metropolitanin produktiotkin ovat. Hän erotti sopraano Kathleen Battlen vuonna 1994 "epäammattimaisen toiminnan vuoksi". Hän vetäytyi Lincoln Centerin kunnianhimoisesta uudelleensuunnitteluprojektista vuonna 2001 ja ilmoitti että Metropolitan etenee omien korjaussuunnitelmiensa mukaan, mutta kuitenkin liittyi mukaan pari kuukautta myöhemmin kun hänelle oli annettu enemmän päätösvaltaa. Hän toi tekstityslaitteen istuinten selkänojiin. Hän sai houkuteltua mukaan huomattavan varakkaita lahjoittajia, kuten Alberto Vilarin, ja hän tuli kuuluisaksi kovana neuvottelijana ammattiliittojen kanssa sopimuksista neuvoteltaessa.

Joseph Volpen päätös eläkkeellejäämisestä aiheuttaa tilanteen, jossa New Yorkin kahden tärkeimmän esittävän taiteen instituution johtajanpaikat
ovat avoinna - viime kuussa kuoli Carnegie Hallin taiteellinen ja tuotannollinen johtaja Robert J. Harth.

Volpen lähtöilmoitus sattuu ajankohtaan jolloin Metropolitan on kamppaillut 10 miljoonan dollarin veloissa jo kaksi vuotta yhteenmenoon. Mutta Volpe sanoi ettei oopperan viimeaikaisilla rahallisilla vaikeuksilla ole vaikutusta hänen lähtöönsä, tai uudelleenkehitystoimista syntyneillä erimielisyyksillä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kun häneltä kysyttiin, miksi hän odottaa vuoteen 2006 asti, Joseph Volpe sanoi että hän on sopinut neuvottelevansa Metropolitanin ammattiyhdistyksiin kuuluvien työntekijöiden sopimukset loppuun asti, mukaanlukien kuorolaiset, näyttämötyöntekijät ja orkesteri, näiden sopimukset raukeavat seuraavien kahden vuoden sisällä.

Bruce Crawford, Lincoln Centerin johtaja ja entinen Metropolitan Operan pääjohtaja, sanoi eilen että hän ei ollut lainkaan yllättynyt Volpen
ratkaisusta jäädä eläkkeelle. "Emme ole joistakin kehitysasioista samaa mieltä, mutta en voi kuin kunnioittaa sitä mitä hän on tehnyt Metropolitanissa," Crawford sanoi.

Crawford, joka suositteli Joseph Volpea pääjohtajan tehtävään, sanoo että paikka ei ole helppo täyttää. "Tämä on maailman suurin oopperateatteri," hän sanoi. "Sillä on suuri budjetti ja hyvin monimutkaiset toimintatavat." Metropolitanin pääjohtajan etsinnästä oletetaan tulevan kansainvälistä.
Volpen mukaan selvää seuraajaehdokasta ei ole. "En ole kasvattanut sellaista," hän sanoi. "Ehkäpä jatkossa kaikki työt eivät voi olla vain yhden ihmisen harteilla. Työ ehkä pitäisi jakaa kahtia, omalla kohdallani tämä ei olisi kylläkään mahdollista, siitä ei tulisi mitään."

Metropolitan Opera on ollut pääasiassa yhden miehen, Joseph Volpen, johtama. Hänellä on suuri vaikutusvalta ohjelmistovalintoihin, toki hän
työskentelee hyvin läheisesti taiteellisen johtajan James Levinen kanssa. Hän sanoo olevansa ylpeä saavutuksistaan, 65 uutta produktiota ja lisäksi 19 Metropolitan ensi-esitystä.

Vuodesta 2002 Volpe on saanut kutistettua Metropolitanin budjettia entisestä 200 miljoonasta dollarista 193 miljoonaan. Ensimmäisen kerran
lähihistorian aikana, Metropolitan ei aio nostaa lippujen hintaa ensi näytäntökaudella. Volpe lisäksi otti käyttöön kuluttajaystävälliset palvelut kuten automatisoidun lipunmyynnin, erilaiset tilaajapaketit ja paljon vapaamman lippujenvaihtokäytännön.

(Lähde: New York Times, 10.02.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!