Suomen Kansallisoopperan teknisen henkilökunnan lakko alkoi torstaiaamuna

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kansallisoopperan näytäntöteknisen henkilökunnan lakko alkoi tänään torstaina kello 06.00. Työriitaa soviteltiin keskiviikkona yömyöhään, mutta osapuolet eivät päässeet sopimukseen. Neuvottelut alkoivat piirisovittelija Esa Lonkan johdolla iltapäivällä, mutta ne päättyivät tuloksettomina keskiyön jälkeen.

Neuvotteluissa päästiin eteenpäin, mutta tulosta ei syntynyt. Palkoista, työajasta ja viikkovapaista ei päästy sopimukseen. "Olimme valmiita ratkaisuun, jonka mukaan palkankorotus olisi ollut alle yhden palkkaluokan suuruinen. Työnantaja ei siihen kuitenkaan suostunut", STTK:laisen Erityisalojen toimihenkilöliiton Erton puheenjohtaja Antti Rinne (sd) kertoi yöllä. Jatkoneuvotteluista ei ole sovittu ja siksi lakon pituus on myös avoinna.

Kiista koskee Erityistyöalojen ammattiliitto Ertoon kuuluvien 120 näytäntöteknisen työntekijän palkankorotuksia. Rinteen mukaan Erton korotusvaatimuksen kustannustaso oli kokonaisvaikutukseltaan kuuden prosentin luokkaa. Ooppera on tarjonnut näytäntöteknisille voimassa olevan tuloratkaisun mukaista korotusta.

Kansallisoopperan pääjohtaja Erkki Korhonen on sanonut talon muunkin väen sitoutuneen muutaman prosentin tupokorotuksiin. "Muuhun ei ole varaa", hän on sanonut. Rinne muistuttaa, että päivätyötä tekeville oopperan teknisille annettiin kahden palkkaluokan korotus jo 1997. "Tuolloin luvattiin korjata myös iltatyötä tekevien teknisten palkkausta."

Näytäntötekniset työskentelevät oopperassa muun muassa näyttämö-, valaistus- ja ääniosastoilla sekä tarpeistossa ja kiinteistöosastolla.

Torstai-illan Tosca-ooppera viedään läpi normaalisti. Ooppera tiedottaa perjantain ja viikonlopun esitysten kohtalosta myöhemmin torstaina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!