Kansallisoopperan esitykset jatkuvat lakosta huolimatta

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kansallisoopperan esitykset jatkuvat lakosta huolimatta

Kansallisoopperan näytäntötyöntekijöiden lakko alkoi torstaina 26.2. klo 6. Lakon aikanakin ooppera- ja balettiesitykset jatkuvat, mutta osassa esityksiä lavastusratkaisuja muutetaan.

Myöhään keskiviikko-iltana piirisovittelija Esa Lonkan johdolla päättyneet neuvottelut Suomen Teatteriliiton ja Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO:n välillä eivät johtaneet tulokseen eikä piirisovittelija Esa Lonka voinut jättää sovintoesitystä, koska osapuolten näkemykset ovat liian kaukana toisistaan.

Työnantajan mukaan vaaditun korotuksen kustannusvaikutus olisi yli 10 prosenttia. Työnantajan puolelta palkkaratkaisuksi tarjottiin TUPO-raamin mukaisia korotuksia, jotka ovat sopimusalalla keskimäärin 3,33 %.

Kansallisoopperan ja Kansallisbaletin esitykset jatkuvat lakosta huolimatta lähes normaalisti. Ainoa harjoitusaikataulujen muuttumisen vuoksi peruutettava esitys on Ryöstö seraljista keskiviikkona 3.3. Turandotin esityksiin lakko ei aiheuta muutoksia, Toscassa on vähäisiä lavastemuutoksia ja Ryöstö seraljista esitetään tilanteeseen sovelletuissa lavasteissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Baletin ensi-ilta Balanchine & Elo ensi viikolla 5.3. toteutuu suunnitelmien mukaisesti sekä lastenoopperan Suomalainen Tapiiri ensi-ilta Alminsalissa 3.3.

Jos lakon jatkuessa esityksiä joudutaan peruuttamaan, lipun lunastaneet katsojat saavat rahat takaisin tai voivat vaihtaa lipun toiseen esitykseen.

Lakossa on 120 ERTOon kuuluvaa näytäntöteknistä työntekijää, joita Kansallisoopperassa on muun muassa näyttämö-, valaistus- ja ääniosastoilla, tarpeistossa, pukuhuollossa, kampaamossa, maskeerausosastolla sekä kiinteistöosastolla.

ERTOon kuuluvien 120 näytäntöteknisen työntekijän työehtosopimus umpeutui tammikuun lopussa 2004. Neuvottelut Suomen Teatteriliiton kanssa uudesta työehtosopimuksesta katkesivat tuloksettomina 4.2.2004, jolloin ERTO jätti lakkovaroituksen ja antoi ylityökiellon. Ylityökielto purettiin 11.2. mutta se ennätti aiheuttaa baletin Raymonda yhden esityksen peruuntumisen.

Mahdollisiin kysymyksiin vastaa Kansallisoopperan pääjohtaja Erkki Korhonen, puh 4030 2201.


Lehdistötiedote 26.2.2004

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!