Sopraano Dame Kiri Te Kanawa täytti 60 vuotta

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Dame Kiri Te Kanawa täytti 60 vuotta lauantaina, mutta oikeasti hän on paljon nuorempi. Päivänsankari itse sanoo: "Ongelma on, etten itse usko olevani 60. Tunnen ennemminkin olevani 12 vuotias."

Kansainvälisesti tunnustettu sopraano vietti syntymäpäiväänsä kalastuksen merkeissä, kaukana puhelimesta. "Se (syntymäpäivä) ei oikeastaan edes tapahtunut. Sanotaanko niin että vietin juhlia jo maanantaina voidakseni unohtaa koko asian myöhemmin." Tämä juhla oli illallinen 30:lle Kiri Te Kanawan läheisimmille ja rakkaimmille ihmisille, mukaanlukien hänen lapsensa Antonia ja Thomas. Hän itse auttoi illallisen tekemisessä, pääasiassa illallinen koostui meren antimista, ja koko juhla huipentui suureen suklaakakkuun.

Mutta elämä ei suinkaan ole vain kalastamista. Viimeiset kuusi kuukautta ovat merkinneet suurta työmäärää lauantaina julkaistua Kiri Te Kanawa Foundationia silmälläpitäen. Juhla kulminoitui esitykseen yhdessä Dame Malvina Majorin kanssa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Uuden Seelannin diivat esiintyivät yhdessä, ja se myös merkitsi tärkeän yhteistyön alkua, mutta ei suinkaan laulamismielessä. Te Kanawa tahtoo Majorilla olevan säätiössään tärkeän roolin. Säätiön tarkoituksena on tukea parhaimpia ja lahjakkaimpia uusseelantilaisia laulajia maailman oopperalavoille.

"Kymmenen vuotta sitten tämän tekeminen ei olisi ollut mahdollista, silloin Malvina ja minä olimme aivan liian kiireisiä muiden töiden kanssa, hänellä oli perhe, minulla lapset," Te Kanawa kertoo. "Meidän uramme eivät välttämättä ihan vielä lopu, mutta kyllä aika on vaatinut veronsa. Me kumpikin olemme 60, joten meidän on huomioitava totuus, mutta me voimme käyttää lahjojamme myös toisella tavalla," hän jatkaa.

Te Kanawa on saanut valtaisan määrän sähköposteja kiinnostuneilta laulajilta, mutta hän otaksuu löytävänsä todellisen lahjakkuuden vuoden
tai kahden sisällä, "mikäli olemme onnekkaita," hän Sanoo. "Etsin nimenomaa sitä harvinaista timanttia," Dame Kiri sanoo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Te Kanawa näkee tämän toiminnan olevan ikäänkuin takaisinantamista. Vaikkakaan tämä ei tarkoita hänen eläkkeellejäämistään, 60 vuotta on
merkkipaalu jota hän ajattelee. "Minulla on ollut erittäin hyvä ura, on hienoa voida sanoa niin, sillä muistan aina kun oli 22 vuotias ja ajattelin aina että olisi hienoa muistella taaksepäin hienoa uraa, ja juuri nyt olen siinä tilanteessa."

Säätiö paitsi avaa ovia, myös tarjoaa rahallista apua sekä tukea.

"Sinun pitää hallita omaa elämääsi ja mielestäni minä teen juuri niin." Hän viettää paljon aikaa Bay of Islandsin kodissaan, sinne ei ole muilla kuin läheisillä ystävillä pääsy.

(Lähde: Sunday Star Times, 07.03.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!