Metropolitan Opera julkaisi 2004-2005 näytäntökauden ohjelmiston

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Ensi näytäntökaudella Metropolitan Opera esittää Händelin oopperan Rodelinda, ja Alfanon Cyrano de Bergeracin ensimmäistä kertaa. Tuleva kausi on myös ensimmäinen jolloin keskitalvella on tauko esityksissä.

Maanantaina julkaistu 33 viikkoa kestävä näytäntökausi sisältää myös uudet produktiot Mozartin Taikahuilusta ja Gounod'n Faustista, Verdin I Vespri Sicilianin ensimmäiset näytökset sitten vuoden 1982, tenoreiden Salvatore Licitra ja José Cura palaaminen Metropolitanin lavalle, sekä sopraano Deborah Voigtin ensimmäiset esiintymiset Metropolitanissa Wagnerin Tannhäuserin Elisabethin roolissa.


Uuden näytäntökauden avajaisiltana, syyskuun 20. päivä, kuullaan Ben Heppneriä ensimmäisen kerran Metropolitanissa Verdin Otellossa, oopperassa esiintyvät lisäksi Barbara Frittoli Desdemonan roolissa, ja Carlos Guelfi Iagona. James Levine toimii kapellimestarina. James Levinen titteli muuttuu tulevalla kaudella taiteellisesta johtajasta musiikilliseksi johtajaksi.

Renée Fleming laulaa G.F.Händelin oopperan Rodelinda nimiroolin, ensi-ilta on 2.12.2004. Kapellimestarina toimii Harry Bicket jolle tämä on samalla Metropolitan-debyytti. Muissa rooleissa kuullaan: Stephanie Blythe (Eduige), David Daniels (Bertarido) ja Bejun Mehta (Unulfo). Rodelindan ohjaa Stephen Wadsworth ja Thomas Lynch vastaa näyttämösuunnittelusta.

Plácido Domingo esiintyy Cyrano de Bergeracin nimiroolissa, tämä on ensimmäinen Alfanon ooppera Metropolitanissa sitten Madonna Imperian esitysten vuonna 1928. Alfano on parhaiten tunnettu säveltäjänä, joka viimeisteli Puccinin Turandotin säveltäjän kuoleman jälkeen. Cyrano de Bergerac esitetään alkuperäiskielellä ranskaksi, eikä maailmanensiesityksessä Roomassa 1936 käytetyllä käännöksellä
italiaksi. Marco Armiliato toimii kapellimestarina. Muissa osissa ovat: Sondra Radvanovsky (Roxane), Raymond Very (Christian), ja Anthony Michaels-Moore (de Guiche). Ohjaajana on Francesco Zambello ja produktion tuotetaan yhteistyössä Lontoon Covent Gardenin Kuninkaallisen oopperan kanssa. Esityksiä on vain kolme, toukokuun 13, 17, ja 20. 2005.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Julie Taymor joka ohjasi Leijonakuninkaan (The Lion King) Broadwaylla, tekee ohjaajadebyyttinsä Metropolitanissa Mozartin Taikahuilussa. Taikahuilun ensi-ilta on lokakuun 8., ja siinä esiintyvät Metropolitan-debyyteissään Kwangchul Youn (Sarastro), ja Lubica Vargicova (Yön kuningatar). Mukana ovat myös Dorothea Röschmann (Pamina), Matthew Polenzani (Tamino) ja Matthias Goerne (Papageno). James Levine toimii kapellimestarina.

Gounod'n Faustin ensi-ilta on 21.4.2005, nimiroolissa laulaa Roberto Alagna, Soile Isokoski (Marguerite), Dmitri Hvorostovsky (Valentin) ja René Pape (Mephistopheles). James Levine on kapellimestari, ohjaajana toimii Elijah Moshinsky, lavastus on Michael Yearganin.

John Dexterin produktio vuodelta 1975 Verdin oopperasta I Vespri Siciliani saa ensi-iltansa marraskuun 8. päivä. Marcello Viotti on kapellimestari. Rooleissa laulavat: Sondra Radvanovsky (Elena), Francisco Casanova (Arrigo), Leo Nucci (Monforte), ja Samuel Ramey (Procida).

Richard Wagnerin ooppera Tannhäuser jota ei Metropolitanissa ole kuultu sitten 1996-1997 näytäntökauden, saa ensi-iltansa marraskuun 18. päivä. Mark Elder toimii kapellimestarina. Tannhäuserissa laulavat: Deborah Voigt (Elisabeth), Peter Seiffert (Metropolitan-debyytti nimiroolissa), Michelle DeYoung (Venus), ja Thomas Hampson (Wolfram).

José Cura palaa Metropolitanin lavalle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1999, ja hän esiintyy yhdessä Denyce Gravesin kanssa Saint-Saëns'in oopperassa Samson et Dalila, ensi-ilta on 21.2.2005.

Tenori Salvatore Licitra joka teki Metropolitan-debyyttinsa esiintyessään Luciano Pavarottin tilalla Cavaradossina Puccinin Toscan gaalanäytöksessä, palaa samaan rooliin 21.3.2005. Kapellimestarina on James Conlon, Maria Culeghina laulaa nimiosan ja Mark Delavan on Scarpia.

Leos Janácekin syntymän 150-vuotispäivää juhlistetaan Katá Kabanová:n paluulla Metropolitanin ohjelmistoon. Ooppera saa ensi-iltansa joulukuun 17. päivä ja nimiroolissa kuullaan Karita Mattilaa.

James Levine toimii kapellimestarina myös seuraavissa ohjelmistoon palaavissa oopperoissa: Bizet'n Carmen (ensi-ilta 21.9., nimiroolissa Olga Borodina, Neil Shicoff on Don José); Debussy'n Pelléas et Mélisande (ensi-ilta 29.1.2005, nimirooleissa William Burden ja Anne Sofie von Otter, Felicity Palmer on Geneviève ja José van Dam on Golaud); ja Mozartin La Clemenza
di Tito (ensi-ilta 29.4.2005, Heidi Grant (Servilia), Melanie Diener (Vitellia), Anne Sofie von Otter (Sesto) ja Frank Lopardo (Tito)).

Metropolitan Opera pitää tauon 10.-25.1.2005. Tänä aikana oopperan orkesteri pitää joitakin konsertteja Carnegie Hallissa.

Näytäntökausi loppuu 21.5.2005.

(Lähde: AP, 16.03.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!