Suomen Kansallisoopperan uudeksi ylikapellimestariksi on valittu Mikko Franck

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisoopperan uudeksi ylikapellimestariksi on valittu 1.8.2006 alkaen Mikko Franck. Hänen toimenkuvansa vastaa kansainvälisissä oopperataloissa vakiintunutta musiikillisen johtajan toimenkuvaa.

Mikko Franckin valinta julkistettiin lehdistötilaisuudessa perjantaina 2.4.2004. Hänen 5-vuotinen kautensa Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina on 1.8.2006 - 31.7.2011. Mikko Franck tulee kuulumaan täysivaltaisena jäsenenä Suomen Kansallisoopperan johtoryhmään ja hänen tehtäviinsä kuuluvat mm. osallistuminen Kansallisoopperan ohjelmistosuunnitteluun ja taiteelliseen kehittämiseen. Hänellä on myös oikeus vaikuttaa niiden oopperoiden ohjaaja- ja solistivalintoihin, jotka hän tulee itse johtamaan. Lisäksi Franckia kuullaan valittaessa vierailevia kapellimestareita Suomen Kansallisoopperan tuotantoihin.

Mikko Franck

Mikko Franck aloitti viulunsoiton viisivuotiaana ja opiskeli vuodesta 1992 Sibelius-Akatemiassa sekä New Yorkissa, Israelissa ja Ruotsissa. Orkesterin johtamista hän alkoi opiskella vuonna 1995, aluksi yksityisesti Jorma Panulan johdolla ja vuosina 1996-97 Sibelius-Akatemiassa.

Mikko Franck on nopeasti vakiinnuttanut asemansa yhtenä kansainvälisesti kiinnostavimmista uusista lahjakkuuksista ja hänellä on jo laaja orkesteri- ja oopperaohjelmisto. Aluksi hän vakiinnutti suosionsa monien suomalaisten orkestereiden kanssa ja johtaa nyt säännöllisesti Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi orkestereita kuten Chicagon, Lontoon ja San Franciscon sinfoniaorkesterit, Israelin ja Münchenin filharmonikot ja Lontoon Philharmonia-orkesteri. Syyskuusta 2002 alkaen hän on Belgian kansallisorkesterin musiikillinen johtaja ja ylikapellimestari.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mikko Franck on johtanut Skandinavian tärkeimpiä orkestereita vuodesta 1997, jolloin hän teki myös Yhdysvaltain debyyttinsä Aspenin festivaaleilla. Viime vuosina hänen johtamiaan orkestereita ovat olleet mm. Berliinin filharmonikot, Washingtonin National Symphony Orchestra, Toronton sinfoniaorkesteri, Super World Orchestra Japanissa, Berliinin Deutsches Symphonie-Orchester, sekä Euroopan Kamariorkesteri ja Mahler Kamariorkesteri. Euroopassa ja Japanissa hän on ollut kiertueella Bambergin sinfoniaorkesterin kapellimestarina. Toukokuussa 2002 Mikko Franck oli Helsingin kaupunginorkesterin Rautavaara-festivaalin taiteellinen johtaja. Kaudella 2003/4 Franck vierailee mm. Münchenin filharmonikoiden, Lontoon Philharmonia-orkesterin ja Israelin filahrmonikoiden kapellimestarina sekä tekee Japanin-kiertueen Belgian kansallisorkesterin kanssa.

Mikko Franck on omistautunut myös oopperalle ja hän on johtanut Suomen Kansallisoopperassa Taikahuilun, Lemmenjuoman ja Don Giovannin esityksiä, La Bohèmen ja Hovanshtshinan ensi-illat sekä Einojuhani Rautavaaran Rasputinin kantaesityksen. Tukholman kuninkaallisessa oopperassa hän johti keväällä 1999 Carmenin ensi-illan ja Norjan oopperassa La Traviatan. Keväällä 2004 hän johtaa Lemmenjuoman Berliinin valtionoopperassa.

Mikko Franckin ja Ruotsin Radion Sinfoniaorkesterin levytys Sibeliuksen Sadusta ja Lemminkäis-sarjasta sai erinomaiset arvostelut kansainvälisessä lehdistössä ja parhaan orkesteriesityksen Grammy-ehdokkuuden vuonna 2001. Franckin levytys Tshaikovskin kuudennesta sinfoniasta ilmestyi keväällä 2003 ja Rautavaaran Auringon talon levytys syksyllä 2003.

(Lähde: Suomen Kansallisooppera, Lehdistötiedote, 02.04.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!