Dario Fon ohjaama Rossinin Matka Reimsiin Kansallisoopperan kevään ohjelmistossa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kansallisoopperan kevään ohjelmistossa on 17.4. alkaen yksitoista lisäesitystä Dario Fon uudistamasta Gioachino Rossinin oopperasta Matka Reimsiin. Dario Fo saapuu itse Helsinkiin seuraamaan teoksen valmistumista viimeisen viikon ajaksi. Fon uusittu Matka Reimsiin sai kantaesityksensä Kansallisoopperassa tammikuussa 2003, ja yleisön ja kriitikoiden ylistämää huikeaa oopperasatiiria esitettiin kaikkiaan yksitoista kertaa loppuunmyydyille saleille.

Kaikkia teatterin ja sirkuksen keinoja hyödyntävän esityksen on ohjannut ja lavastanut Dario Fo, joka kirjoitti myös lähes kolmasosan libretosta uudelleen. Nobel-kirjailija Fo on sanonut halunneensa antaa kunnollisen tekstin oopperalle, joka on hänen mielestään Rossinin merkittävin teos.

Fon versiota esitettiin syksyllä 2003 myös Genovassa. Produktion Genovassa lämmittänyt apulaisohjaaja Anna Kelo Kansallisoopperasta kertoo, että Fon satiiri puri italialaiseen yleisöön aivan toisin kuin Suomessa. Vitsit joihin Suomessa ei juuri reagoitu, osoittautuivat Italiassa täydeksi todeksi. Italiassa Dario Fo on varsin kiistelty poliittinen hahmo, ja myös vastaanotto ensi-illassa oli ristiriitainen. Yleisön joukosta kuultiin bravo-huutojen lisäksi myös närkästyneitä huutoja ”Terroristi!” ja ”Basta – riittää!”.

Oopperan tapahtumat sijoittuvat Plombières’ssa sijaitsevaan kylpylähotelliin, johon on kokoontunut vieraita yhdeksästä eri maasta. Heidän pitäisi osallistua kruunajaisiin Reimsissä, mutta hevosten puuttuessa matka peruuntuu. Säästyneillä rahoilla järjestetään juhla, jossa ylistetään kuningasta. Nämä ylistyspuheet Dario Fo kirjoitti uudestaan. Kun alkuperäisessä tekstissä lauletaan ”eläköön ranskalaisten ilo Charles onnellisena jumalten suojeluksessa”, uuden version teksti toteaa, että kuningas ”hajottaa parlamentin, sulkee sanomalehdet ja kieltää satiirin.” Fon teksti tarkastelee muutenkin kriittisesti 1800-luvun alun Eurooppaa.

Oopperan musiikinjohdosta kevään esityksissä vastaavat italialaiset kapellimestarit Maurizio Barbacini ja Pietro Rizzo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Solisteina ovat:
Anna-Kristiina Kaappola / Dilbèr,
Lilli Paasikivi / Annely Peebo,
Tiina Vahevaara / Corinna Mologni,
Ritva-Liisa Korhonen / Helena Juntunen,
Gert Henning-Jensen / Aki Alamikkotervo,
Bruce Fowler / Timo Kuusisto,
Hannu Forsberg / Petri Lindroos,
Damon Nestor Ploumis / Marc Barrard,
Jaakko Kortekangas / Juha Kotilainen,
Petteri Salomaa / Arttu Kataja
Jaakko Hietikko / Veli-Pekka Väisänen.

Esitykset
17.4., 19.4., 21.4., 23.4., 28.4., 30.4., 5.5., 7.5., 10.5., 12.5. ja 20.5.2004

(Lähde: Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 7.4.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!