Covent Gardenin ja BBC:n sopimus tuo oopperan massojen ulottuville

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Covent Gardenin Kuninkaallinen Ooppera on solminut Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kanssa sopimuksen uuden levymerkin julkaisemisesta Covent Gardenin esityksiä varten.

Tämä sopimus samalla lisää oopperatalosta tehtävien lähetysten määrää rajusti. BBC lähettää 16 oopperaesitystä televisiossa seuraavien neljän vuoden aikana, tämän lisäksi esitetään dokumentteja mm. Covent Gardenin musiikillisesta johtajasta Antonio Pappanosta. Radio 3 puolestaan lähettää 48 oopperaesitystä. Tämä on hyvin merkittävä sitoumus ja haaste BBC:lle ei vain esitysaikojen suhteen mutta myös logistisesti: jokaista oopperaa ja
balettia varten jonka BBC taltioi he joutuvat keskustelemaan ohjaajan, koreografin ja lavastajan kanssa, sekä harjoittelemaan yhdessä tai kahdessa esityksessä ennen kolmannen taltiointia

Covent Gardenin johtajan Tony Hallin mielestä tämä sopimus on todella ratkaiseva "me saamme tukea taidevaroista jotka koostuvat jokaisen veronmaksajan rahoista, ja mielestäni on erittäin tärkeää että kykenemme antamaan jotain takaisinpäin niin monille ihmisille kuin mahdollista," hän sanoo.

Mitä tälläiset radio- ja televisiotaltioinnit ja -esitykset sitten tekevät Covent Gardenin yleisömäärille? "Nykyisellään meillä on 2,3-3 miljoonaa ihmistä vuosittain jotka seuraavat esityksiä BBC:n kautta. Keskimäärin yleisöä on ollut 1,1-1,2 miljoonaa sellaisia esityksiä kuin "Taikahuilu" tai "Tuhkimo", ja puoli miljoonaa ihmistä vuosittain kuuntelee Radio 3-kanavan kautta mitä me esitämme. Itse Covent Gardenin katsomo vetää vain 2000 ihmistä."

Tony Hall on myös hyvin innostunut uudesta levymerkistä. "Olemme tutkineet arkistoitamme ja löytäneet sieltä lukuisia historiallisesti merkittäviä esityksiä, kunhan saamme kaikki esitysoikeuksiin liittyvät seikat selvitettyä, haluamme mielellämme niitä julkaista," hän sanoo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seuraava lähetettävä ooppera on David McVicarin uusi produktio Charles Gounod'n oopperasta "Faust", pääosissa Bryn Terfel, Roberto Alagna ja Angela Gheoghiu. Tämä lähetetään BBC2-kanavalla 19.06.2004.

(Lähde: The Guardian, 10.06.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!