Tenori Plácido Domingo uuden Tristan und Isolde -levytyksen pääosaan

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Joulukuussa tenori Plácido Domingo tarttuu vuorostaan Wagnerin Tristan und Isolde-oopperan Tristanin osaan, samalla ilmeisesti yksi aikakausi kuluu loppuun.

Jo vuosia on keskusteltu siitä, voiko Plácido Domingo laulettuaan Lohengrinin, Parsifalin ja Siegmundin, laulaa vielä yhden Wagner-roolin näyttämöllä, vai jättääkö hän sen väliin? Wienissä Domingon Tristan-debyytti oli jo lukkoonlyöty, ja sitten peruttiin hyvin lyhyellä varoitusajalla, ja tämä korvattiin Daniel Barenboimin johtamalla Die Walküre-levytyksellä.
Tästä on jo kahdeksan vuotta aikaa, ja sen jälkeen Domingo on ainakin kokeillut Tristanin laulamista levytysstudiossa. Mutta kokonaista Tristania lavalla Domingo ei vielä ole laulanut.

Tälläistä Tristan-esitystä ei myöskään ole tulossa. Sen sijaan Domingo aikoo kokoontua lontoolaiseen levytysstudioon kollegoidensa Nina Stemmen, Mihoku Fujimuran, Olaf Bärin ja René Papen kanssa levyttämään tämän Richard Wagnerin rakkausdraaman kokonaisuudessaan. Orkesterina tulee olemaan Covent Gardenin kuninkaallisen oopperan orkesteri ja kapellimestarina orkesterin pääkapellimestari Antonio Pappano. Tästä on mitä todennäköisimmin tulossa myös erään aikakauden loppu. Peter Alward, EMI Classicsin päätuottaja kertoo: "Uskon, että tästä tulee viimeinen levytyshistorian suurproduktioista."

Se mikä 1950-luvulla alkoi sellaisilla legendaarisilla levytyksillä kuin Straussin Der Rosenkavalier ja Mozartin Le Nozze di Figaro Carlos Kleiberin johdolla (Decca-levymerkille), tai Wagnerin Tristan und Isolde ja Die Walküre Furtwänglerin johtamana (EMI-levymerkille), ja saavutti kohokohtansa Herbert von Karajanin johtamissa kokonaislevytyksissa, sekä ensimmäisessa Ring-kokonaislevytyksessä Sir Georg Soltin johdolla, mutta nyt näyttää että tälläisten suurlevytysten aika loppuu niiden huimien kustannusten takia. Ja lisäksi lopullisesti, sillä jo kauan levyfirmat ovat harrastaneet sitä, että ne julkaisevat live-äänityksiä CD:illä.

Peter Alward ei missään tapauksessa tarkoita sanomisellaan että levytuottajat olisivat jonkinlaisessa kriisissä. Hän näkee uudelleenorientoitumisen tarpeellisena: "Olemme esimerkiksti nyt tehneet sopimuksen viidestä nauhoituksesta Zürcher Operin kanssa, ja lisäksi DVD:lle, ei CD:lle," Levyalan tulevaisuus oletettavasti on musiikin ja kuvan kombinaatiosta kiinni.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös tekniset syyt ovat kyseessä. Alward sanoo: "aikaisemmin on tarvittu kolme CD:tä johonkin levytykseen, se voidaan nykyisin laittaa yhdelle tai kahdelle DVD:lle - ja silloin siinä on lisäksi videoproduktio mukana!" Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttaja saa edullisesti jonkin haluamansa tuotteen joka sisältää samalla muutakin kuin vain pelkän kuulonautinnon, "Meidän täytyy joka tapauksessa jatkossa pyrkiä työskentelemään halvemmin kuin tähän asti." Peter Alward arvioi tulevan Tristan-levytyksen hinnaksi runsaat 300000 euroa. "Olemme löytäneet sponsoreita," hän sanoo samalla hengenvedolla. Yksin levy-yhtiölle tälläinen produktio olisi täysin mahdoton rahallisesti toteuttaa. Tällä hinnalla voitaisiin nykyisin hankkia kolme valmista videotallennetta.

Zürcher Operista ovat tulossa kauppoihin kapellimestari Franz Welser-Möstin johtamat: Wagnerin Tannhäuser, tenori Peter Seiffert pääosassa; Wagnerin Die Meistersinger von Nürnberg; uusi Richard Straussin Der Rosenkavalier Sven Eric Bechtholfin ohjauksena; Mozaartin Don Giovanni ja Franz Schubertin Fierrabras tulevat vielä lisäksi.

(Lähde: diepresse.com, 21.08.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!