Tokyo Opera City herättää henkiin ensimmäisen japaniksi kirjoitetun oopperan

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Saattaa olla yllätys, että ensimmäinen japaniksi koskaan kirjoitetun oopperan "Hosokawa Grazia":n sävelsi italialainen pappi Don Vincenzo Cimatti vuonna 1939. Tokyo Opera City esittää tämän oopperan lokakuun 8. ja 9. päivä juhlistaakseen säveltäjän 125-vuotissyntymäpäivää, sekä
tuodakseen jälleen päivänvaloon tämän teoksen sekä siihen liittyviä asioita. Ooppera on saanut esityksiä varten täysin uuden orkestraation.

Cimatti (1879-1965), joka opiskeli musiikkia Parman konservatoriossa, sekä maanviljelyä, filosofiaa ja pedagogiikkaa Torinon yliopistossa, tuli Japaniin lähetystyöhön vuonna 1926 tarkoituksenaan viettää koko loppuelämänsä siellä. Elämänsä aikana hän sävelsi yhteensä noin
950 teosta jotka sisältävät messuja, oratorioita ja oopperoita, lisäksi hän esiintyi lukuisissa konserteissa pianistina.

Hosokawa Grazia perustuu saksalaisen papin Hermann Heuversin japaniksi kirjoittamaan näytelmään. Koska Cimatti sävelsi vain pianopartituureja, säveltäjä Naotada Yamamoton piti sovittaa musiikki orkesterille vuonna 1940, mutta tämä versio on kateissa. Myös kaksi muuta oopperasta tehtyä
orkestraatiota on olemassa, 1960 Akihiro Tsukatanin tekemä, sekä Keizo Idetan vuonna 1989 tekemä, mutta nämä heijastavat enemmänkin säveltäjiensä tyyliä kuin alkuperäistä Cimattin tyyliä. Siksipä uuden version säveltäjä Katsuhiro Oguri päätti käyttää Cimattin alkuperäisiä partituureja
niin paljon kuin mahdollista.

"Ihmettelen miksi Cimatti ei tehnyt itse orkestraatiota valmiiksi, hänen uskonnolliset sävellyksensä ovat vertaansa vaikka. Luultavasti hän jätti orkestraation tekemisen muille koska hän ei mielestään ollut tarpeeksi taitava tekemään sitä itse," Oguri spekuloi.

Tämän oopperan tyylistä Oguri sanoi että Cimatti seurasi italialaisen oopperan perinnettä, säveltäen sen hyvinkin Puccinin ja Mascagnin tyyliin. "Ymmärtääkseni millaisen orkestraation Cimatti olisi halunnut oopperaansa, tutkin hänen alkuperäisiä käsikirjoituksia ja ideoita,
kuuntelin hänen muita teoksiaan kauan, sekä tutkin hänen persoonallisuuttaan. Tunnen, että olen kyennyt vastaanottamaan Cimattin äänen taivaasta ja tulkitsemaan sen oikeina nuotteina, Oguri sanoo hymyillen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oguri sanoi että vaikkakin Hosokawa Grazia sai ensi-iltansa tammikuussa 1940, 10 kuukautta aikaisemmin kuin ensimmäisen japanilaisen kirjoittaman japanilaisen oopperan, Kosaku Yamadan "Musta laiva", se ei saanut kovinkaan suurta huomiota todennäköisesti koska saksalainen musiikki oli tuohon aikaan äärimmäisen vallitsevaa.

Kuitenkin samana vuonna Hosokawa Graziaa käytettiin voimakkaana poliittisena aseena kun juhlistettiin 2600 vuotista Japanin keisarihallintoa, sekä painotettiin japanilais-saksalais-italialaista liittoa. (Oopperan sävelsi italialainen saksalaisen kirjoittamiin librettoihin ja orkestraation teki japanilainen.) Ogurin mielestä nyt on korkein aika uudelleenarvioida tämä suuri ooppera.

Akira Naito joka toimii esitysten kapellimestarina, sanoo että Cimattin ooppera on oikeastaan varsin yksinkertainen, mutta hyvällä tavalla. "En ole kristitty, mutta kuunneltuani tätä oopperaa, ymmärsin hyvinkin päähenkilöä Graziaa. Joten toivon että yleisökin tuntee samalla tavalla," hän sanoi.

Nimiroolin laulaa Kumiko Endo, hänen lisäkseen esiintyvät Yuri Ohashi, Shinya Kuroda ja Kiyotaka Kaga. Orkesterina toimii Tokyo New City Orchestrra.

Hosokawa Grazia esitetään lokakuun 8. ja 9. päivä Tokyo Opera Cityssä.

(Lähde: Daily Yomiuri (Tokyo), 30.09.2004)


Tokyo Opera Cityn kotisivut

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!