Gramophone-palkinto laulajattarelle jonka rakkaussuhde kapellimestariin aiheutti skandaalin musiikkipiireissä

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Tsekkiläinen mezzosopraano Magdalena Kozena, jonka rakkaussuhde kapellimestari Sir Simon Rattlen kanssa oli klassisen musiikkielämän suuri skandaali, nimettiin eilen vuoden solistiksi. Tämä palkinto on levy-yhtiöiden vastine elokuvateollisuuden Oscar-palkinnolle.

31-vuotias oopperalaulajatar voitti Gramophone Awards -palkinnon samalla viikolla kun hänen kerrottiin olevan kolmatta kuukautta raskaana, vauvan isä on kapellimestari Sir Simon Rattle, joka on Kozenaa 18 vuotta vanhempi.

Liverpoolissa syntynyt kapellimestari joka on Berliinin Filharmonikkojen taiteellinen johtaja, ilmoitti heinäkuussa että hän oli jättänyt vaimonsa perustaakseen kodin blondin mezzosopraanon kanssa. Kozena oli myöskin naimisissa, mutta parista tuli hyvin läheinen työskenneltyään yhdessä kesäkuussa Glyndebournessa viime kesänä.

Palkinnon nimenomaa Kozenalle äänestivät Gramophone-lehden lukijat, lehden päätoimittaja James Jolly sanoo että se heijastaa erinomaisesti hänen loistavaa lahjakkuuttaan. Hän sanoi: "Magdalena Kozenalla on utelias lähestymistapa musiikkiin, ja hänen ohjelmistonsa osoittaa, ettei hän tyydy mihinkään tavalliseen ja jokapäiväiseen, ja hänen yleisönsä seuraa häntä lojaalisti. Aikaisemmin tänä vuonna julkaistu 1900-luvun lauluja sisältävä levynsä, jolla Kozena laulaa viidellä eri kielellä, on täydellinen esimerkki hänen mielikuvituksellisuudestaan ja rohkeudestaan."

Tänä vuonna palkintoa koko elämän mittaisista saavutuksista ei annettu taiteilijalle, vaan London Symphony Orchestralle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

"Perinteisesti tämä palkinto on annettu taiteilijalle. Tänä vuonna kuitenkin juhlimme ryhmää joka on tarjonnut musiikista pitäville suunnatonta nautintoa viimeisen sadan vuoden ajan," James Jolly sanoi. "Kun otetaan huomioon orkesterin taiteellinen ylivertaisuus, ei ole mitään syytä miksi LSO ei voisi olla yhtä viihdyttävä, virkistävä ja yleisöä haastava seuraavienkin sadan vuoden ajan."

Palkinto erityisistä saavutuksista meni Peter Alwardille, EMI Classicsin eläkkeellejäävälle johtajalle, ja vuoden levymerkki oli yhdysvaltalainen riippumaton Telarc.

(Lähde: The Scotman, 02.10.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!