Plácido Domingo yksi Metropolitan Operan pääjohtajan virkaan hakijoista

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Metropolitan Opera on saanut rajattua pääjohtajan virkaan hakevien listan lyhyeksi. Kaksi Metropolitan Operan henkilöä sanoi, että tähän Yhdysvaltojen taidepiirien yhteen tärkeimmistä viroista on hakenut myös tenori Plácido Domingo. Domingo on kaikessa hiljaisuudessa hakenut virkaa, ja tavannut henkilökohtaisesti useita Metropolitan Operan hallintoneuvoston jäseniä, Metropolitanista kerrotaan. Hän vietti hallintoneuvoston hakukomitean jäsenten kanssa lokakuun 6. päivänä.

Mutta Domingo teki hyvin selväksi kirjeessään hakukomitealle, että hän hakee virkaan Washingtonin ja Los Angeles Operan johtajan ominaisuudessa, ja sanoi että hän oli aikaisemmin kieltäytynyt puhumaan kykyjenetsijöiden kanssa jottei hänen kommenttejaan pidettäisi nykyisen pääjohtajan Joseph Volpen tai musiikillisen johtajan James Levinen kritisoimisena.

Plácido Domingo kieltäytyi haastattelusta, mutta sanoi puhemiehensä välityksellä maanantaina, "koska olen tehnyt sekä taiteellisia että bisnessuunnitelmia sekä Washington National Operassa että Los Angeles Operassa niin pitkälle kuin näytäntökauteen 2008-09 saakka, minulla on tarkoitus seurata näiden suunnitelmien läpimenoa hyvin tarkkaan." Hän ei
kertonut asiasta enempää.

Hallintoneuvoston uskotaan tekevän valintansa tämän vuoden loppuun mennessä, jotta uusi pääjohtaja voi aloittaa työnsä ensi näytäntökaudella. Näin saataisiin yhden näytäntökauden ylimenoaika yhdessä Joseph Volpen kanssa, hän aikoo jäädä eläkkeelle 2005-06 kauden lopussa. Hän on työskennellyt Metropolitan Operassa 40 vuotta, siitä viimeiset 14 vuotta pääjohtajana.

Domingon nimittäminen olisi ajoituksellisesti hyvä, tämähän on monella tapaa hänen taiteellinen kotinsa. Hänen sopimuksensa Los Angeles Operan ja Washington National Operan pääjohtajina päättyvät ensi näytäntökauden lopussa. On vielä epäselvää mitä Metropolitan Operan johdon halu saada uusi johtaja työskentelemään yhden näytäntökauden verran vielä Joseph Volpen kanssa, mikäli Domingolla on velvoitteita muualla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lisäksi Plácido Domingolla on hyvin pitkäaikainen työsuhde Metropolitan Operan hallintoneuvoston puheenjohtajan Beverly Sillsin kanssa, Sills on myöskin Metropolitanin viisihenkisessä hakukomiteassa. Metropolitan Operan toimitusjohtaja William Morris on myöskin komiteassa, hänen ja Beverly Sillsin mielipiteet ovat todennäköisesti tärkeimmät valittaessa
Volpelle seuraajaa. Sekä Sills että Morris ovat kieltäytyneet kommentoimasta valintaprosessia.

Domingo on hyvin varteenotettava kandidaatti Metropolitanille sanovat taiteen asiantuntijat. Tänä aikana kun kilpailu eri kulttuuri-instituutioiden välillä lahjoituksien antajista sekä yleisöstä on kiristynyt, tähdet merkitsevät todella paljon rahaa kerättäessä, lipunmyynnissä sekä tiedonlevityksessä.

Enemmän kuin koskaan, taideinstituutiot pyrkivät houkuttelemaan suurten lahjoitusten antajia, sanoi James Conlon, jonka Plácido Domingo palkkasi Los Angeles Operan musiikilliseksi johtajaksi vuodesta 2006 eteenpäin. "Plácido on nero siinä suhteessa," Conlon sanoi. Hänen uransa ja pitkäaikainen yhteistyönsä Metropolitan Operan kanssa tekee hänestä poikkeuksellisen pätevän, hän sanoi. "Plácido tuntee tämän taidemuodon sisältä käsin paremmin kuin kukaan toinen," hän lisää.

Mahdollinen Domingon valinta herättää kuitenkin kysymyksiä. On epäselvää mitä tapahtuisi hänen sovituille esiintymisilleen niin laulajan kuin kapellimestarin roolissa, sovittuja esiintymisiä on aina vuoteen 2008 saakka, mukaanlukien esiintymisiä Metropolitan Operassa.

(Lähde: New York Times, 20.10.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!