Baritoni Robert Merrill on kuollut 85 vuotiaana

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Tunnettu amerikkalainen baritoni Robert Merrill, joka oli kotonaan niin Metropolitan Operan lavalla kuin Yankee Stadiumin tilaisuuksissa, on kuollut 85 vuotiaana. Merrill kuoli viime lauantaina kotonaan New Yorkissa, kertoo perheen ystävä Barry Tucker.

Merrill esiintyi ympäri Yhdysvaltoja Tuckerin isän, tenori Richard Tuckerin kanssa. "Isäni mielestä Merrillillä oli yksi luonnollisimmista äänistä jotka Amerikka on tuottanut," Barry Tucker sanoi.

Merrill, jota aikanaan Time aikakauslehdessä luonnehdittiin "yhdeksi Metropolitanin parhammista baritoneista", tuli tunnetuksi New Yorkin Yankees fanien keskuudessa hänen laulettuaan kansallislaulun The Star-Spangled Banner aina vuodesta 1969 lähtien.

Robert Merrill esiintyi käytännöllisestikatsoen kaikissa oopperakirjallisuuden baritoniroolissa niinä 31 peräkkäisenä
näytäntökautena, joina hän esiintyi Metropolitan Operassa. Tiettävästi Mozartin Figaron häät oli Merrillin lempiooppera. Merrill sanoi kerran, että ooppera "on kaikista taiteen muodoista vaikein." "Siinä on kyseessä inhimillinen instrumentti," hän sanoi. "Äänesi, niin paljon sanoja, niin paljon musiikkia... Siinä on kyse suuresta määrästä tunteita."

Merrill oli tunnettu sametinpehmeästä äänestään. Kriitikot kirjoittivat että Merrill "työskenteli paljon hioakseen luonnollisen rikasta ääntään" ja että "hänen äänensä parani joka esityskausi."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Merrill jäi eläkkeelle Metropolitanista vuonna 1976, mutta palasi sen lavalle 1983, oopperatalon satavuotisjuhlaan.

"Harvat johtavat laulajat ovat laulaneet niin suurta määrää esityksiä Metropolitan Operassa," Opera News kirjoitti vuonna 1996. "Kukaan heistä ei ole palvellut tätä taloa kunniakkaammin."

Läpi koko uransa Merrill lauloi tunnettujen kevyen musiikin esiintyjien kanssa myös, aina Frank Sinatrasta Louis Armstrongiin, hän esiintyi maailmanlaajuisesti musiikkifestivaaleilla ja teki lukemattomia levytyksiä. Merrill esiintyi monien suurten kapellimestarien johdolla solistina, mukaanlukien Leonard Bernstein. Hän myös esiintyi monille presidenteille,
kuten Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower ja John F. Kennedy.

Hän oli myös tunnettu radio- ja televisiosolisti, Merrill aloitti televisiouransa NBC kanavan "Saturday Night Revue"-ohjelmassa vuonna 1949.

Merrillin koko elämän käsittänyt innostus baseballiin johti hänet esiintymään myös Yankee Stadiumilla, siellä hän lauloi Yhdysvaltojen kansallishymnin kolmen vuosikymmenen ajan.

Merrillin oopperadebyytti oli vuonna 1944 Amonasron roolissa Verdin Aidassa. Metropolitan Operan kanssa hän kirjoitti sopimuksen vuonna 1945, siellä hän debytoi samana vuonna Isä Germontin roolissa Giuseppe Verdin oopperassa La Traviata.

Merrill syntyi kesäkuun 4. päivä 1919, kenkämyyjä Abrahan Merrillin ja Lillian Balabanin perheeseen. Hänen äitillään oli ooppera- ja konserttiura Puolassa ennen avioitumistaan, ja hän toimikin poikansa musiikillisena oppaana tämän ollessa vielä lapsi. Merrill kasvoi Brooklynissä, ja teini-ikäisenä hän kiinnostui musiikista todenteolla kun hän näki Metropolitan Operan esityksen Verdin Trubaduurista.

(Lähde: San Francisco Chronicle, 25.10.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!