New York City Opera suunnittelee oman talon rakentamista

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

New York City Opera käy tällä hetkellä neuvotteluita uuden oopperatalon rakentamisesta entiselle Amerikan Punaisen Ristin New Yorkin päämajan tontille lähellä Lincoln Centeriä missä NYCO tällä hetkellä toimii. Oopperan edustajat tapasivat taannoin New Yorkin kaupunkisuunnitteluosaston henkilöitä, kokouksessa olivat mukana myös kyseisen tontin noin 10 päivää sitten ostaneen A. & R. Kalimian Realtyn edustaja, sekä uuden rakennuksen arkkitehti Christian de Portzamparc joka on suunnitellut mm. Louis Vuittonin Pohjois-Amerikan pääkonttorin East 57th Streetillä.

New York City Operan pääjohtaja ja taiteellinen johtaja Paul Kellogg toteaa että keskustelut olivat vasta alustavia. "Käymme neuvotteluita tästä projektista aivan samoin kuin mistä tahansa muustakin projektistamme," hän sanoi. "Mitään ei ole vielä päätetty puoleen tai toiseen asian suhteen."

Suunnitelma tarvitsee myös kaupungin rakennussuunnittelukomission hyväksynnän, kuten lisäksi monta muutakin hyväksyntää. Vielä ei ole selvillä kuka uuden oopperatalon maksaisi tai mitä se tulisi maksamaan.

NYCO on jo vuosia yrittänyt lähteä nykyisestä olinpaikastaan New York State Theaterissa joka se jaksaa New York City Ballet'n kanssa, oopperan edustajat sanovat että lava ja akustiikka siellä sopivat paremmin tanssille kuin oopperalle. Aivan viime aikoihin asti oopperatalo toivoi saavansa tilat tuhoutuneiden WTC:n kaksoistornien paikalle tulevasta
rakennuskompleksista, he olivat ehdottaneet sinne 2200 paikkaista oopperataloa jonka arvioitu hinta olisi ollut noin 300 miljoonaa dollaria.

Yksi New York City Operan suurista lahjoittajista, Robert W. Wilson sanoo että ei ole myöskään helppoa saada talon rakennusbudjetin pysymään järkevän suuruisena, "en usko että saamme lahjoituksina enempää kuin 150 miljoonaa," hän toteaa. Kun NYCO suunnitteli uutta taloa World Trade Centerin alueelle, Wilson veti alkuperäisen 50 miljoonan dollarin
lahjoitustarjouksen pois koska hän ei hyväksynyt talolle suunniteltua paikkaa. Mikäli Punaisen Ristin tontille tehty suunnitelma toteutuu, hän lupautuu antamaan alkuperäisen suuruisen lahjoituksen. "Olisin hyvin kiinnostunut tukemaan oopperaa huomattavalla tavalla," hän sanoi. "New York City Operan siirtymiselle suunnitellulle paikalle on hyvät perusteet
olemassa. Liikenne ja parkkitilat ovat hyvin tärkeät, ja ne ovat jo olemassa."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lincoln Center on ilmaissut kiinnostuksensa saada pitää NYCO yhtenä osanaan, sillä se jo lähes menetti New Yorkin Filharmonikot Carnegie Halliin viime vuonna, ja Lincoln Center on nyt varpaillaan jottei toista mahdollista poislähtijää tulisi. NYCO lähteminen pois New York State Theaterin tiloista jättäisi rakennuksen jotakuinkin tyhjäksi. NYCO:lla on vuokrasopimus aina vuoteen 2014 saakka, ja lisäksi sen pitää täyttää rahalliset velvollisuutensa tuohon määräaikaan saakka ellei joku toinen ryhmä sitten korvaa menetettyä tuloa.

Monet uskovat American Ballet Theaterin täyttävän tuon mahdollisen aukon talon käytössä. Nykyisin American Ballet Theater esiintyy Metropolitan Operassa silloin kuin Metropolitanilla ei ole omia näytäntöjä, mutta Metropolitan Opera on hiljattain siirtänyt American Ballet Theaterin näytäntökautta keväästä pitkälle kesään, ja tuolloin lippuja on vaikeampi saada myytyä.

New Yorkin kaupungin edustajat ovat vastustaneet NYCO:n mahdollista siirtymistä "ground zero":on, WTC tontille rakennettavaan kompleksiin, sillä pormestari Michael R. Bloomberg on ollut huolestunut siitä, miten City Ballet kykenisi täyttämään talon niinä 27 viikkona vuodesta kun se ei esiinny tai harjoittele. Myöskin kaupungin edustajat ovat olleet huolestuneita siitä että uusi oopperatalo saattaisi kiihdyttää eri instituutioiden välistä kilpailua, kuten Carnegie Hall, City Center ja Brooklyn Academy of Music. Jotkut WTC alueen rakennuttajista ovat myös herättäneet kysymyksen niin suuren hallin järkevyydestä tulevien uusien rakennusten joukossa.

Gale A. Brewer, New Yorkin kaupunginvaltuuston jäsen sanoi kuulleensa City Operan kiinnostuksesta Punaisen Ristin tonttia kohtaan noin viikko sitten.

"Mielestäni se olisi todella upeaa," Brewer sanoi. "Ooppera on instituutio jonka haluamme säilyttää länsipuolella kaupunkia, se tekee siitä kulttuurin mekan."

Samaan aikaan Brewer sanoi olevansa huolestunut tulevan rakennuksen korkeudesta. "Kyse on siitä miten korkea talosta halutaan tehdä," Brewer totesi. "Asukkaat ovat huolissaan näköalansa menettämisestä."

(Lähde: The New York Times, 29.10.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!