Melbourne Operan uusi oopperaproduktio Turandot joulukuussa 2004

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kansainvälinen Puccinin Turandot oopperan produktio on tulossa Melbourne Operaan. Pienelle oopperatalolle tämä on suuri haaste, sillä uusi italialainen produktio maksaa 5 miljoonaa dollaria ja se on tulossa yleisön nähtäväksi ja koettavaksi joulukuussa 2004.

Uuden produktion kustannukset ylittävät tämän kaksivuotiaan oopperatalon tähän mennessä tehtyjen kuuden produktion kustannukset yhteenlaskettuna, joten tästä Turandotista tulee selvästikin melkoinen haastaja Sydneyssä majaansa pitävälle Opera Australialle.

Puccinin viimeisen oopperan produktion ensi-ilta oli heinäkuussa Italiassa pidetyillä Puccini festivaaleilla Torre del Lagossa Toscanassa. Valtaisat lavasteet jotka on suunnitellut Pietro Cascella, hän on johtava italialainen kuvanveistäjä, tuodaan Melbourneen neljässä 12 metrisessä merikontissa yhdessä Cordelia von den Steinenin suunnittelemien 150 puvun kanssa.

Pääosien esittäjät, italialainen sopraano Maria Dragoni ja espanjalainen tenori Antonio Ordonez lentävät paikalle marraskuussa, kaikki loput mukanaolevista 120 henkilöstä, mukaanlukien sopraano Rosamund Illing, ovat paikallisia. 84 soittajan orkesteria johtaa melbournelainen
kapellimestari Richard Divall joka esiintyy ensimmäisen kerran Melbourne Operan produktiossa.

Melbourne Operan puheenjohtaja Peter Donnelly sanoi että tämä yhteistyö on osoittanut sen, että oopperatalo on tosissaan edistämässä paikallisten taiteilijoiden uraa näiden kansainvälisten yhteistöiden kautta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhteistyö Puccini festivaalin kanssa luotiin viime vuonna kun oopperatalon rahoituspäällikkö ja kansainvälisten asioiden päällikkö Manuel Jimenez-Navarro esiintyi Italiassa. Hän tapasi festivaalien johtoa jotka kertoivat että produktio on saatavilla myös lainaksi muualle. "Tilaisuus oli liian upea jotta sen olisi voinut ohittaa," hän sanoi. "Suuri tenori Placido Domingo on laulanut Torre del Lagossa, ja nyt me tuomme saman festivaalin produktion Melbourneen."

Puccini festivaalit perustettiin vuonna 1930 lähellä sitä taloa jossa Puccini eli ja työskenteli. Vuosittain festivaalit vetävät puoleensa noin 40000 katsojaa, ja se käyttää 60 miljoonaa dollaria uuteen ulkoilmateatteriin ja siihen liityviin tiloihin.

Produktion ohjaaja, italialainen elokuvaohjaaja Daniele De Plano sanoi että lavastukseen vaikuttivat Kiinasta löydetyt muinaiset terrakottasotilaat, näistä hahmoista on kopioitu kahdeksan patsasta. De Plano kuvailee Turandotia "pakkomielteekseen". Oltuaan apulaisohjaajana Torre del
Lagossa kahdeksan vuoden ajan, hän ohjasi ensimmäisen oman produktionsa vuonna 1998. "Siitä lähtien olen ohjannut sitä ympäri maailmaa, mutta rakastan Puccinin musiikkia, ja rakastan myös sitä maata jossa hän asui ja työskenteli," hän sanoi.

Produktiossa mukanaolevat kuorolaulajat voivat voittaa matkan Torre del Lagoon, sekä saada tilaisuuden laulaa siellä ensi vuoden festivaaleilla. Manuel Jimenez-Navarro sanoi, että tämän on tarkoitus olla kannustimena kuorolaulajille sillä he ovat kaikki vapaaehtoisia.

Turandotia esitetään Palais Theatressa joulukuun 14., 16. ja 18. päivänä.

(Lähde: The Age, 06.11.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!