Venetsian Teatro La Fenice aloittaa jälleen toimintansa mittavien korjaustöiden jälkeen

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Venetsian Teatro La Fenice aloittaa oopperanäytökset tulevana viikonloppuna, kahdeksan vuotta sen jälkeen kun teatteri tuhoutui tulipalossa. Kuten myyttinen lintu josta teatteri on saanut nimensä, sekin nousee tulesta.

Avajaisteoksena kuullaan Giuseppe Verdin mestariteos La Traviata, jonka ensiesitys oli juuri Teatro La Fenicessa vuonna 1853. Monet olivat toivoneet, että teatterin korjaustyöt olisivat valmistuneet maaliskuun 6. päivään 2003 mennessä, tällöin La Traviatan ensiesityksestä oli kulunut tasan 150 vuotta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut vaan työt viivästyivät. Alunperin Italian hallituksen toivomuksena oli saada tämä historiallinen talo takaisin toimintaan kahden tai kolmen vuoden kuluessa. Mutta budjetin ylitykset, yleinen epäpätevyys (joidenkin mukaan korruptio) sekä ongelmat urakoitsijoiden kanssa aiheuttivat avajaisten siirtymisen useaan kertaan.

Vuonna 1999 viralliset syytteet luettiin kahdelle sähkömiehelle jotka työskentelivät teatterissa palon syttyessä, he olivat olleet vankilassa lähes kaksi vuotta epäiltynä tuhopoltosta. Lisäksi pormestari Cacciaria ja seitsemää muuta henkilöä syytettiin. Seuraavan vuoden maaliskuussa
sähkömiehet tuomittiin kuuden ja seitsemän vuoden vankeustuomioihin. Syyttäjät kiistelivät siitä olivatko he sytyttäneet palon tarkoituksella vai eivät, välttääkseen sakot jotka heitä odottivat myöhästyneestä työstä. Pormestari ja muut syytetyt vapautettiin syytteistä, heidän ei todettu syyllistyneen laiminlyönteihin.

Lauantaina Teatro La Fenicen katsomo on jälleen täynnä parhaimpiinsa pukeutunutta yleisöä kun Lorin Maazel johtaa orkesterin La Traviatan ensitahteihin. Sopraanot Patrizia Ciofi ja Maria Luigia Borsi laulavat Violetta Valéry'n roolin kahdeksan näytöksen sarjassa, oopperan on ohjannut Robert Carsen.

Teatro La Fenicen näytäntökausi jatkuu kesäkuuhun asti. Tulevia produktioita ovat Jules Massenet'n Le Roi de Lahore, Gioacchino Rossinin Maometto Secondo, Richards Wagnerin Parsifal, Gaetano Donizettin Pia de
Tolomei ja Richard Straussin Daphne.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

La Traviatan ja Benjamin Brittenin The Rake's Progress oopperoiden lisäksi, Teatro La Fenice on saanut kokea useiden muidenkin oopperoiden kantaesitykset. Näitä ovat mm. Giuseppe Verdin Attila, Ernani, Rigoletto ja Simon Boccanegra; Vincenzo Bellinin Beatrice di Tenda ja I Capuleti e i
Montecchi; Gioacchino Rossinin Semiramide ja Tancredi; sekä Benjamin Brittenin The Turn of the Screw (mutta ei, yllättävää kyllä, hänen oopperansa Death in Venice).

Onneksi niille joilla ei ole varaa matkustaa Venetsiaan ja maksaa oopperalipusta jopa 540 euroa nähdäkseen La Traviatan, on olemassa vaihtoehto. Warner Classics on taltioinut Teatro La Fenicessä tämän Verdin oopperan DVD:lle, siinä Violetta Valéry'n roolin laulaa Edita Gruberova. Taltiointi on vuodelta 1992, ajalta ennen tulipaloa.

(Lähde: New Zealand Herald, 10.11.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!