Adelaiden Ring jää kustannussyistä radioimatta

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Tuhannet ihmiset jäävät paitsi tämän vuoden todellisesta klassisen musiikin tapahtumasta koska ABC yhtiö sanoo että sen lähettäminen on liian kallista.

Richard Wagnerin tetralogia Nibelungin Sormus, jonka ensi-ilta on 16.11. Adelaidessa, käsittää 97 oopperalaulajaa, 129 orkesterimuusikkoa ja lukuisan määrän erikoistehosteita. Se on ensimmäinen australialainen produktio Ringistä, ja sen toteuttaminen näyttämöllä on tullut maksamaan 15,3 miljoonaan dollaria, siitä noin puolet kustantaa veronmaksajat.

Mutta laulajien ja muusikoiden palkkiot ovat aiheuttaneet sen, että Ringin radiointi ei ole mahdollista kansallisella musiikkikanavalla, ABC Classic FM:llä. Kanavan ohjelmajohtaja John Crawford sanoi että radiointisuunnitelmat eivät toteutuneetkaan. "ABC on ainoa oikea
organisaatio radioimaan kyseiset teokset," hän sanoi. "Mutta taiteilijoiden palkkiot ovat niin korkeat. Tässä produktiossa esiintyy enemmän muusikoita kuin monessa kokonaisessa musiikillisessa ensemblessa."

Adelaiden Ring tulee maksavan yleisön saataville loppuvuodesta 2005 kun se julkaistaan 15 CD-levyn pakettina. Tämän levytyksen tuottaa Melba Foundation, ja siitä on tarkoitus tulla ensimmäinen SACD-teknologiaa (Super Audio CD) käyttävä Ring-levytys.

Tämä on myöskin ensimmäinen kerta kun kiitetty Brisbanesta kotoisin oleva sopraano Lisa gasteen laulaa Brünnhilden keskeisen roolin Australiassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Melba Foundationin perustaja maria Vandamme sanoo, että "mikäli jossain on produktio joka ei missään tapauksessa saisi jäädä äänittämättä, se on juuri tämä." Melba Foundation on järjestö, joka on omistautunut paikallisten taiteilijoiden tukemiseen, ja se sai 5 miljoonan dollarin
avustuksen kansallisesta budjetista viime toukokuussa johtavien australialaisten muusikoiden äänitysten tekemiseen.

Richard Wagnerin Ring houkuttelee suuria määriä musiikin ystäviä Adelaideen ensi kuun aikana. Tämä The State Opera of South Australian produktio on ensimmäinen joka tuodaan näyttämölle paikallisin voimin. Ohjaaja Elke Neidhardt sanoi että hän halusi monimutkaisen tarinan jumalista, kääpiöistä ja taianomaisesta kulta-aarteesta olevan ymmärrettävä australialaiselle yleisölle.

Suurin osa laulajista on Australiasta ja Uudesta Seelannista, ja laajennettu Adelaide Symphony Orchestra saa Wagnerin musiikin elämään.

(Lähde: The Australia, 15.11.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!