Savonlinnan oopperakesä 2005 - nautintoja kaikille aisteille

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Savonlinnan Oopperajuhlat tarjoaa ensi kesänä jälleen nautintoja kaikille aisteille. Ohjelmatarjonnassa on otettu huomioon niin vanhojen mestariteosten vannoutuneet ystävät kuin nuori oopperayleisökin.


Kesän uutuusoopperan, Ratsumiehen pääroolissa nähdään menestynyt nuoremman polven taiteilijajoukko. Pääroolissa Anttina esiintyy baritoni Juha Uusitalo, hänen vaimonaan Annana sopraano Johanna Rusanen. Novgorodilaisena suurkauppiaana nähdään tenori Jyrki Anttila ja ratsutilallisena baritoni Tommi Hakala.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Aulis Sallisen Ratsumies-ooppera sai kantaesityksensä. Vilppu Kiljusen ohjaama ooppera kunnioittaa samalla myös 70 vuotta täyttävää säveltäjää.

Kolmenäytöksisen oopperan libretto on kirjoitettu akateemikko Paavo Haavikon samannimisen näytelmän mukaan. Oopperan johtaa kapellimestari Ari Rasilainen.


Oopperajuhlien omat oopperateokset saivat viime kaudella erinomaisen vastaanoton. Turandot ja Hoffmanin kertomukset nähdään tulevallakin juhlakaudella.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Prinsessa Turandotin ja hänen sydäntään tavoittelevan prinssi Calafin tarinan Giacomo Puccinin oopperassa johtaa Markus Lehtinen. Ohjauksesta, lavastuksesta ja puvuista vastaa Pet Halmen. Turandotin roolissa nähdään Cynthia Makris ja Gabriel Schnaut. Calafina esiintyy Raimo Sirkiä ja Liun roolissa Olga Mykytenko sekä Helena Juntunen.


Giuseppe Verdin klassikko Aida palaa linnan lavalle 9. heinäkuuta kapellimestari Alberto Hold-Garridon johdolla. Aidan roolissa nähdään Michéle Crider, New Yorkin Metripolitanin, Garnegie Hallin ja Milanon La Scalan lavoilta tuttu sopraano. Aidan alkuperäisohjaus on András Mikón ja sen uudelleenohjauksesta vastaa Juha Hemánus. Kuninkaan roolissa nähdään vuorotellen bassot Petri Lindroos ja Tuomas Pursio.


Jacques Offenbachin Hoffmannin kertomukset tuo lavalle kansainvälisiä tähtikaartia. Värikäs ooppera, jossa on myös operettimaisia piirteitä vie katsojat ja kuulijat 1800-luvun alun saksalaisen romantiikan huuruihin Nürnbergin kaupunkimaisemiin ja Lutherin kellarikapakkaan. Musiikin johdosta vastaa David T. Heusel ja ohjauksesta vastaavat isä ja poika: Kurt Horres ja Gregor Horres. Olympiana nähdään Kristine Gailite ja Antoniana Sabina Cvilak sekä Giulettana Marianna Kulikova. Runoilija Hoffmanina tarinoitaan kertoo Jean-Pierre Furlan.


Suuren suosion perheiden parissa viime kesänä saanut Koirien Kalevala saa kaksi lisänäytöstä. Jaakko Kuusiston säveltämä ja Mauri Kunnaksen koirahahmoihin perustuva koko perheen ooppera on jo ristitty ”koirien kansalliseeppokseksi”. Koirat ja sudet kilpailevat metsien kuninkuudesta ja kiivaita kahinoita ei voi välttää.

Oopperavieras Barcelonasta:
Kesän oopperavieraaksi saapuu Euroopan huippuoopperataloihin lukeutuva Barcelonan Ooppera, Gran Teatre del Liceu, kapellimestarinaan Daniele Callegari. Gaetano Donizettin Lemmenjuoman ohjaavat Mario Gas ja José´Antonio Gutiérrez. Espanjalaisessa illassa Josep Caballén johdolla esitetään Granadosin Goysescas konserttiversiona sekä aarioita ja otteita upeista zarzueloista.


Kesän vilkkaassa konserttiohjelmistossa on otettu huomioon myös mm. Martti Talvelan ja Matti Salmisen juhlavuodet. Matti Salmisen 60-vuotis- juhlakonsertti ”Matti ja Ystävät” järjestetään 10. heinäkuuta ja ”Martti Talvelaa muistellessa” -konsertti 16. heinäkuuta.


Juhlakauden 8.7. – 6.8.2005 ensi-illat:
08.07 Ratsumies
09.07 Aida
11.7. Koirien Kalevala
11.7. Hoffmannin kertomukset
20.07 Turandot
02.08 Lemmenjuoma
03.08. Espanjalainen ilta


(Lähde: Savonlinnan Oopperajuhlat, lehdistötiedote, 12.11.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!