Ohjaaja Franzo Zeffirelli väittää Maria Callaksen kuolleen myrkytyksen uhrina

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Maria Callaksen läheinen ystävä, elokuvaohjaaja Franco Zeffirelli väittää haastattelussa, että Callas on saattanut tulla häntä lähellä olleiden henkilöiden murhaamaksi.

Laulajatar, joka aikoinaan oli suunnatonta kiinnostusta maalman oopperataloissa, ja joka eli kuin Hollywoodin suurin tähti, sai osakseen katkeruutta ja kateellisuutta kun hänen kauneutensa, hänen äänensä ja hänen rakastajansa olivat jättäneet hänet.

Maria Callas löydettiin kuolleen asunnostaan Pariisissa 27 vuotta sitten vain 53 vuoden ikäisenä. Vaikkakaan ruumiinavausta ei koskaan suoritettu, hänen kuolinsyykseen ilmoitettiin sydänkohtaus. Mutta Franco Zeffirelli väittää että Callas ei suinkaan kuollut luonnollista kuolemaa, vaan hänet mahdollisesti myrkytettiin häntä ympäröivien uusien ystävien taholta.

Zeffirelli kertoi italialaisen tv-aseman TG5:n haastattelussa: "On olemassa epäilys siitä, että he tappoivat hänet. Hänen viimeisinä päivinään hänen vaikutuspiiriinsä tuli joukko merkillisiä kreikkalaisia jotka olivat jollain tapaa yhteyksissä hänen sisareensa."

"On mahdollista että hänelle annettiin aineita, jotka tappoivat hänet. Kaiken lisäksi hänen ruumiinsa polttohaudattiin välittömästi hautajaisten jälkeen."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Italialaisen ohjaajan väite tulee julkisuuteen vain muutamia päiviä sen jälkeen kun tuntematon myyjä möi Callaksen jalokivet huutokaupassa yli 1,4 miljoonan punnan hintaan. Jalokivikokoelma sisälsi timantti- ja rubiinikorvarenkaita ja smaragdikaulakorun. Otaksutaan että jalokivet
laittoi myyntiin Vasso Devetzin sukulaiset, Devetzi oli Callaksen kreikkalainen jo edesmennyt ystävä.

Zeffirelli, joka on saamassa Brittiläisen Kansanyhteisön kunniamerkin työstään elokuvataiteen puolesta Iso-Britannian suurlähetystössä Roomassa tällä viikolla, sanoi että jalokivet ovat tahraantuneet Callaksen ystävän käytöksestä tämän kuoleman jälkeen.

Hän sanoi: "Devetzi yhtäkkiä antoi Callaksen ruumiin polttohaudattavaksi ilman että olisi kysynyt keneltäkään mitään. - Kaksi ystävää on kertonut Callaksen tehneen testamentin, jossa hän jättää puolet asunnostaan palvelusneidolleen ja autonkuljettajalleen, ja loput milanolaiselle
eläkeläiskodille. Mutta mitään sen kaltaista testamenttia ei ole löytynyt, uskon että se on poltettu."

Kaksi vuotta sitten Zeffirelli teki laulajattaresta elokuvan nimelta Callas Forever, elokuvan pääosissa olivat Jeremy Irons ja Fanny Ardant, elokuva kertoo Callaksen traagisista viimeisistä päivistä. Callaksen ääntä on pidetty yhtenä 1900-luvun suurimmistä, hän eli kansainvälisen supertähden elämää, mutta kuoli täysin yksin. Uransa huipulla Callas esiintyi maailman tärkeimmissä oopperataloissa Milanon La Scalasta Lontoon Covent Gardeniin.

Hänen kuuluisuutensa ja kauneutensa vetivät useiden miesten huomion puoleensa, tämä puolestaan tarkoitti, että hänestä tuli yksi 1950 ja 1960-lukujen tunnetuimmista jalokivillä koristelluista ikoneista. Callaksen ensimmäinen avioliitto italialaisen teollisuuspohatan Giovanni Battista
Meneghinin kanssa kariutui Callaksen ajauduttua suhteeseen kreikkalaisen monimiljonäärin Aristoteles Onassiksen kanssa. Myöhemmin Onassis jätti Callaksen presidentti John F. Kennedyn lesken Jacqueline Kennedyn takia.

Callas oli loppuun asti katkera siitä miten Onassis oli jättänyt hänet, hänen vihansa tuli julkisuuteen kun kirjeet, jotka hän oli kirjoittanut opettajattarelleen Elvira de Hidalgolle, myytiin huutokaupassa Roomassa kaksi vuotta sitten.

Callas kirjoitti: "Se on julmaa, se ei ole totta, heidän kummankin tulisi joutua maksamaan tästä, ja he vielä maksavatkin, sen te vielä näette."

Lisäksi hän kirjoitti: "Pahinta on se että hän ei kertonut minulle mitään avioliitostaan. Sen jälkeen kun olin viettänyt yhdeksän vuotta hänen rinnallaan, hän olisi mielestäni ollut velvoitettu tekemään sen, niin etten olisi lukenut asiasta sanomalehdestä."

1970-luvun alussa tapahtuneen comebackyrityksen jälkeen Callas katosi julkisuudesta, ja viimeiset elinvuotensa hän kamppaili paino-ongelmien kanssa. Hänen kuolinsyykseen ilmoitettiin sydänkohtaus, mutta ruumiinavausta ei koskaan suoritettu.

Hänen kuolemansa jälkeen viiden miljooonan punnan omaisuus jaettiin oikeudessa ystävien, sukulaisten ja hännystelijöiden välillä, mutta tuntematon määrä rahaa on yhä olemassa Lontoossa EMI levy-yhtiöllä hänen levyjensä tekijäinoikeuksista tulevina. Tämä musiikkijätti kieltäytyy
luovuttamasta rahoja Callaksen perheen ja Devetzin jälkeläisten vaatimuksista huolimatta. EMI ilmoittaa maksavansa rahat vasta kun laillinen oikeus rahoihin on osoitettu.

(Lähde: Scotsman.com, 20.11.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!