Uusi ooppera Eduskunnan 100-vuotisjuhlien kunniaksi

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Eduskunta ja Savonlinnan Oopperajuhlat ovat tilanneet yhteisesti uuden oopperan, joka valmistuu syksyllä 2006 ja saa kantaesityksensä Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2007. Asian julkistivat eduskunnan puhemies Paavo Lipponen ja Savonlinnan Oopperajuhlien johtaja Jan Hultin perjantaina eduskunnassa. Eduskunta osallistuu hankkeeseen juhlistaakseen yksikamarisen valtiopäivien 100-vuotispäiviä. Ooppera on tilattu säveltäjä Olli Kortekankaalta ja teatteriohjaaja Michael Baranilta. Parivaljakko kirjoittaa myös oopperan libreton.

Olli Kortekangas on ikäpolvensa merkittävimpiä suomalaisia säveltäjiä. Hän on opiskellut sävellystä mm. Einojuhani Rautavaaran ja saksalaisen Dieter Schnebelin johdolla.

Michael Baran on teatteriohjaaja ja dramaturgi. Hän työskentelee Kansallisteatterissa.

Oopperan juoni keskittyy kuvitellun suomalaisen perheen tarinaan lähtien liikkeelle sen äidin syntymästä 1917. Juoni seuraa kolmen - neljän sukupolven vaiheita.

- Mukana on niin vuosisadan alkupuolella syntynyt, suurten ikäluokkien edustaja, 70-luvulla kasvanut ja tämän päivän nuori perheenjäsen. Tarinaan voi siten samaistua kaikenikäinen katsojakunta, kertoo Michael Baran.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Oopperan vahvuus on elää tarina yksittäisten ihmisten kautta ja kuvata samalla yhteiskunnallisen ja poliittisen elämän muutosta sekä arvojen muutosta. Muodoltaan tämä ooppera on perinteinen ooppera, joka sisältää aarioita ja kuorokohtauksia. Libretoissa on usein tekstiä liikaa. Nyt voimme itse sen kirjoittajina olla vahtimassa, että sopusointu säilyy, säestää puolestaan Olli Kortekangas.

Kortekangas ja Baran eivät vielä tässä vaiheessa halua paljastaa mikä uutuusoopperan nimeksi tulee. Pääosaan tulee kuitenkin nainen. Työpari ei aikaisemmin ole työskennellyt yhdessä.

- Olen nähnyt paljon Michaelin töitä ja luotan hänen kykyynsä tehdä myös musiikillista dramaturgiaa. Olemme kovin motivoituneita tekemään tätä työtä. Savonlinnan miljöö ja työyhteisö luovat kovasti odotuksia myös aikanaan esitettävälle produktiolle, sanoo Kortekangas.

- Kun Olli soitti ja tarjosi työtä minulle, innostuin heti. On mahtavaa päästä kirjoittamaan teosta yhdessä säveltäjän kanssa. Oopperassa on paljon sellaista mitä musiikilla voi kertoa ja se on uutta ja jännittävää näytelmien kirjoittamiseen verrattuna, analysoi Baran.


(Lähde: Lehdistötiedote, Savonlinnan Oopperajuhlat, 26.11.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!