Milanon La Scalan remontti on valmistunut etuajassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Maailman tunnetuin oopperanäyttämö Teatro alla Scala di Milano avaa ovensa remontin jälkeen etuajassa ensi tiistaina.

Talo vihitään käyttöön samalla ohjelmistolla, joka aloitti La Scalan toiminnan tasan 226 vuotta sitten. Avajaisissa esitetään Antonio Salierin ooppera Europa riconosciuta, jonka toisessa miehityksessä suomalaissopraano Anna-Kristiina Kaappola laulaa Europan pääroolin.

La Scalan kiistelty remontti alkoi alkuvuodesta 2002. Rahaa restaurointi on vienyt lähes 60 miljoonaa euroa.

Oopperan taiteellinen johtaja Riccardo Muti kehuu salin uutta akustiikkaa, joka on hänen mielestään muuttunut lämpimämmäksi ja täyteläisemmäksi.
Firenzeläinen pianisti Gregorio Nardi sen sijaan arvostelee remonttia: "Ei vanhaa La Scalaa suinkaan oteta nyt uudestaan käyttöön. La Scalaa ei enää ole. Se on tuhottu." Nardin mielestä oli virhe purkaa salin vanhat puurakenteet ja korvata ne uudella puulla, joka hänen mielestään soi huonommin kuin vanha.

La Scala vihitään käyttöön nyt kolmannen kerran. Itävalta-Unkarin hallitsija Maria Teresia perusti oopperatalon 1770-luvulla. Ensimmäinen näytäntökausi alkoi 1778. Toisen kerran La Scala vihittiin käyttöön toukokuussa 1946, jolloin se oli saatu restauroiduksi toisen maailmansodan pommitusten jäljiltä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!