Vuoden 2004 Suomi-palkinnot jaettu - Oopperalaulajatar Anita Välkki yksi palkinnonsaajista

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kulttuuriministeri Tanja Karpela on palkinnut yhdeksän eri taiteenalan edustajaa 16 800 euron suuruisilla Suomi-palkinnoilla. Ylijohtaja Riitta Kaivosoja luovutti palkinnot torstaina Helsingissä. Vuoden 2004 palkinnon saivat graafikko Erik Bruun, kirjailija Pirjo Hassinen, näyttelijä-ohjaaja Kristiina Hurmerinta, muusikko Mauno Järvelä, muusikko Jukka "J" Karjalainen, taiteilija Kuutti Lavonen, koreografi-tanssija Susanna Leinonen, elokuvaohjaaja Kristiina (Tikke) Tuura ja oopperalaulajatar Anita Välkki.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Palkinto on kulttuuriministerin ja valtiovallan antama tunnustus ja samalla kiitoksenosoitus taiteellisesta luomistyöstä. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.


Suomi-palkinnon perustelut - Oopperalaulajatar Anita Välkki:
Anita Välkin taiteilijaura on sekä Suomessa että ulkomailla laajasti tunnettu ja tunnustettu.

Puoli vuosisataa sitten alkanut, ja nopeasti kansainväliset estradit löytänyt poikkeuksellisen upea ääni vei hänen tiensä esiintymään maailman kaikille kansainvälisille suurille näyttämöille, kuten Wien, Lontoo, Pariisi, New York ja Los Angeles.

Erikoisuutena voi mainita, että Anita Välkki on suomalaisista oopperalaulajista ainoa, joka on laulanut New Yorkissa sekä vanhassa että uudessa Metropolitanissa. Samoin merkittävä, syvä ja pitkäjänteinen 1980-luvulta alkanut taiteilijan omistautuminen opetustyöhön Sibelius-Akatemian laulutaiteen lehtorina on kantanut vuosien varrella hyvää hedelmää. Tämän merkittävän työn kautta Kansallisoopperan solistikunta on monta näkyvää ja osaavaa nuorta solistia rikkaampi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oman julkisen esiintymisensä taiteilija Välkki lopetti näyttävästi, kuten odottaa sopikin, vuonna 1986 Savonlinnan oopperajuhlilla.

Alan tulevaisuuden puolesta tehtävä opetus- ja kasvatustyö on tämän jälkeenkin säilynyt hänelle sydämen asiana.


(Lähde: Opetusministeriö, tiedote 09.12.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!