Soprano Renata Tebaldi on kuollut

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Yksi New Yorkin Metropolitan Operan ja Milanon La Scalan suurimmista tähdistä kuoli sunnuntaina 82 vuotiaana. Tebaldi kuoli kotonaan San Marinossa pitkällisen sairauden jälkeen.

Tebaldin ääntä pidettiin yhtenä kauneimmista italialaisista äänistä 1900-luvulla nimenomaa täyteläisien ja täydellisesti tuotettujen äänien vuoksi. Hän oli myös tunnettu oletetusta kilpailustaan Maria Callaksen kanssa. La Scalan kuulijakunta oli jakautunut kahteen leiriin, Tebaldia ja Callasta kannattaviin. Kummallakin sopraanolla oli tunnetusti voimakkaasti
erilaiset temperamentit. Mutta suurin osa tästä kilpailusta ja jopa vihamielisyydestä käytiin nimenomaa mediassa. Jäätyään eläkkeelle Tebaldi kertoi yhdessä haastattelussa että hän ei koskaan pitänyt Callasta kilpailijanaan.

Tebaldi teki debyyttinsä vuonna 1944 Elenan roolissa Boiton oopperassa Mefistofele pohjoisitalialaisessa Rovigon kaupungissa. Pitän tämän jälkeen hän alkoi esiintymään maailman tunnetuimmissa oopperataloissa.

Kapellimestari Arturo Toscanini totesi että Tebaldilla oli "enkelin ääni."
Metropolitan Operan pääjohtajalla Rudolf Bingillä oli toisenlainen lempinimi Tebaldille, "rautaiset hymykuopat", tämä oli viittaus Tebaldin miellyttävään ulkonäköön jonka takana oli rautainen tahto.

Renata Tebaldi syntyi 1.2.1922 Pesarossa, säveltäjä Gioacchino Rossinin syntymäkaupungissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hän teki Lontoon debyyttinsä Covent Gardenissa Desdemonan roolissa Giuseppe Verdin oopperassa Otello kun La Scala vieraili Lontoossa 1950. Hän palasi Lontooseen 1955 laulamaan Toscan. Hänen Amerikan debyyttinsä oli San Franciscossa 1950 Aidana.

Kaiken kaikkiaan Tebaldi esiintyi 270 kertaa Metropolitanissa, hänet kutsuttiin taloon kausi toisensa jälkeen ja hän olikin talon suosituimpia laulajattaria. Vain muutama näytäntökausi jäi häneltä väliin, mukaanlukien 1957-1958 kun hänen äitinsä kuoli.

Tebaldi jäi eläkkeelle oopperanäyttämöiltä vuonna 1976, hän omisti suuren osan aikaansa opettamiselle.

(Lähde: The Chicago Tribune, 19.12.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!