Bassobaritoni Bryn Terfel käy Richard Wagnerin vaikeimman roolin kimppuun

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Hän on jo oopperamaailman supertähti, mutta joidenkin mielestä bassobaritoni Bryn Terfel otti askeleen kohti suuremmuutta laulajana tehdessään debyytin Richard Wagnerin Nibelungin Sormus -tetralogian vaativassa Wotanin roolissa.

Walesiläinen laulaja sai haltioituneen vastaanoton Lontoon Covent Gardenissa, missä uusi produktio Richard Wagnerin nelioopperaisesta sarjasta sai alkunsa lauantaina Reininkullan (Das Rheingold) myötä. Wotan on jokaisen baritonin toiverooli, mutta vain harvoilla on siihen äänellistä kykyä ja kestävyyttä.

Mikäli kriitikoihin on uskominen, niin Terfel on juuri tehnyt läpimurtonsa tässä roolissa. "Ensimmäiseksi Wotan esitykseksi siinä oli jotain todella erityistä," sanoi Fiona Maddocks, Evening Standard sanomalehden
pääoopperakriitikko. "Hänellä on ääni jossa ei tunnu olevan rajoja lainkaan, ja hän osaa näytellä. Se oli todella hämmästyttävää, ja hänen tulkintansa tulee tästä parantumaan ajan myötä."

Maddocks myöskin ylisti kunnianhimoista produktiota jossa nähtiin yläosattomia Reinintyttäriä avajaiskohtauksessa ja irrallisia ruumiinosia ja synkissä Nibelheimin luolissa olevia lobotomisoituja työmiehiä.

"Pelkoa oopperassa" yksi sanomalehti kuvaili Reininkultaa, mutta Covent Gardenin henkilökunta on puolistanut loppuunmyytyä produktiota, ja ovat kieltäneet sen olevan "sensaation sensaationhakuisuuden vuoksi".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Terfel on tunnettu hahmo maailman tärkeimmissä oopperataloissa tulkinnastaan Giuseppe Verdin komedian Falstaff nimiroolista. Hänestä on tullut yhä tunnetumpi myös populaarimusiikin tulkkina, ja hänen levynsä "Bryn" joka on sekoitelma klassisia aarioita ja perinteisiä lauluja kuten "Danny Boy", on myynyt yli 600000 kappaletta maailmanlaajuisesti.

Lauantaisen esityksen jälkeen tämä walesiläisen lammasfarmarin poika oli tyypilliseen tapaansa hyvin vaatimaton. "Annoin kaikkeni sataprosenttisesti, enempää en voi," hän kertoi Reutersille pukuhuoneessaan, esityspuku ja -maski yhä päällään.

"Tein kaiken sen mikä minun oli määrä tehdä. Pyrin laulamaan kaikki omat osuuteni sillä omistautuneisuudella ja kotityöllä mitä olen viimeisten kahden vuoden aikana tehnyt. Tämän roolin opettelu on pitkä prosessi,
partituuria ei aloiteta opettelemaan vain viikkoa etukäteen."

Hän kuvailee kokemustaan laulaa Wagnerin Ringissä "taipaleen alkuna", ja lisää: "Se on rooli johon voin ajan myötä päästä syvemmälle sisälle, samaistua henkilöön ja nauttia. On upeaa olla osa niin monumentaalista teossarjaa, jonka opettelu on vasta alussa."

Terfel laulaa Wotanin osaa Valkyyrioissa (Die Walküre) ensi vuonna, ja Wagnerin Ring jatkuu Covent Gardenissa Antonio Pappanon johtamana aina vuoteen 2006 saakka.

(Lähde: Reuters, 19.12.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!