Sopraano Ghena Dimitrova on kuollut

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Bulgarialainen oopperalaulaja Ghena Dimitrova, kansainvälisesti tunnustettu sopraano jonka lyyrinen ääni oli tunnettu ympäri maailman, ja jonka ura käsitti neljä vuosikymmentä, kuoli lauantaina 64 vuoden ikäisenä.
Dimitrova kuoli milanolaisessa sairaalassa, kuolinsyytä ei ole julkistettu.

Dimitrova, joka syntyi 06.05.1941 bulgarialaisessa Beglezhin kylässä, opiskeli laulua Sofian musiikkiakatemiassa ja hän teki ammattimaisen debyyttinsä vuonna 1965 Sofian Kansallisoopperan sopraanona. Seuraavina vuosina hän esiintyi Milanon La Scalassa, Wienin valtionoopperassa, Pariisin oopperassa, Berliinin Valtionoopperassa,
Lontoon Covent Gardenissa ja New Yorkin Metropolitanissa.

Elvio Giudici, yksi Italian johtavista oopperakriitikoista sanoi että Dimitrovan äänessä merkittävää olivat sen voima ja laajuus. "Hän kykeni suuriin laajuuksiin, suureen energiaan," Giudici kertoi haastattelussa Italiassa. Giudici sanoi, että Dimitrovan tyyli sopi erityisesti dramaattisiin esityksiinä, mutta jatkoi että Dimitrova "oli hyvin monipuolinen."

"Hän ei vaatinut alkuperäistulkintoja, hän ei erityisesti avannut uusia uria, vaan lähinnä hän esiintyi vanhan perinteen mukaisesti."

Kun Dimitrova ensimmäisen kerran esiintyi New Yorkin Metropolitan Operassa vuonna 1987, Puccinin Turandot-oopperan nimiroolissa, roolissa joka vaatii valtavaa äänellistä voimaa ja korkeita nuotteja jota kuuluvat läpi
voimakkaan orkestraation. "Hän on ihme," kirjoitti Manuela Hoelterhoff, Wall Street Journalin musiikkikriitikko, arvostelussaan. "Jääkuningattaren roolin esittäminen Wienissä, Veronassa ja Milanossa ovat tuskin vähentäneet hänen äänensä voimaa tai sen läpitunkevuutta."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ghena Dimitrova valitsi roolinsa hyvin tarkoin. "Minulla on hyvin soiva ääni, sen kaltaisia on hyvin vähän tällä hetkellä," Dimitrova sanoi kerran. "Turandot ei kenties ole lempiroolini, mutta se esittelee ääntä
hyvin sen eri puolilta. Se, miten Turandotin musiikki on kirjoitettu tarkoittaa, että äänen on oltava kuin trumpetin jotta se tekee musiikille oikeutta."

Dimitrova muistetaan myös tulkinnoistaan mm. seuraavista oopperoista: Aida, Il Trovatore, Tosca, Cavalleria Rusticana, Manon Lescaut, Macbeth ja Otello. Yksi hänen uransa kohokohdista oli Abigaillen rooli Giuseppe
Verdin oopperassa Nabucco.

Dimitrovaa pidettiin kansallisena sankarina Bulgariassa, valtion uutistoimisto BTA ilmoitti että Ghena Dimitrovan nimeä kantava säätiö perustetaan tukemaan nuoria bulgarialaisia oopperalahjakkuuksia.

"Bulgaria on menettänyt suuren äänen ja suuren bulgarialaisen, joka on manostanut synnyinmaataan ja sen kulttuuria ympäri maailmaa," Bulgarian kulttuuriministeri Nina Chilova sanoi.

Hautajaiset järjestetään ensi viikolla Bulgariassa.

(Lähde: Philadelphia Daily News, 11.06.2005)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!