Peter Sellars ohjaa Helsingissä Kaija Saariahon Kaukaisen rakkauden

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kaija Saariahon Kaukaisesta rakkaudesta on lyhyessä ajassa tullut kaikkien aikojen kansainvälisesti menestynein suomalaisen säveltäjän ooppera. Kaukainen rakkaus sai kantaesityksensä vuonna 2000 Salzburgin musiikkijuhlilla, jolloin sitä kiitettiin vuoden merkittävimmäksi oopperaksi. Esimerkiksi New York Timesin Anthony Tommasini piti Kaukaista rakkautta vuoden parhaana teoksena:"Nothing is more important to the state of classical music than the introduction of a fine new work. I heard many this year, but the one that keeps coming back to me is Kaija Saariaho's affecting opera 'L'Amour de Loin,' which was given its premiere in a ravishing production by Peter Sellars at the Salzburg Festival in August. "

Peter Sellarsin ohjaamana ja George Tsypinin lavastamana Kaukainen rakkaus on nähty Salzburgissa, Pariisin Châtelet-teatterissa ja Santa Fessä Yhdysvalloissa. Uusina produktioina Kaukainen rakkaus on tuotettu Darmstadtissa ja Bernissä.

Kaukaisen rakkauden aihe on peräisin 1300-luvulta peräisin olevasta laulusta Vida, joka kertoo 1100-luvulla Bordeaux'n seudulla vaikuttaneen ruhtinas ja trubaduuri Jaufré Rudelin tarinan. Jaufré kuulee Pyhiinvaeltajalta Tripolin kreivittärestä, rakastuu häneen ja tekee hänestä lauluja. Clémence kuulee trubaduurista ja alkaa hänkin unelmoida tästä kaukaisesta rakastajasta. Ruhtinas lähtee Tripoliin, mutta sairastuu merellä ja kuolee Clémencen käsivarsille.

Kaija Saariaho oli jo aiemmin säveltänyt Rudelin runon Lonh, joka kertoo täyttymättömästä rakkaudesta tavoittamattomaan naiseen. Libreton kirjoitti libanonilais-ranskalainen kirjailija Amin Maalouf, jonka tuotantoa on käännetty 30 kielelle, ja joka on saanut arvostetun Goncourt-palkinnon.

Oopperan musiikki on tuttua Saariahoa vahvoine väripintoineen, vähittäisine muuntumisineen ja omaperäisen vivahteikkaine sointeineen. Uutta ja yllättävää oopperassa on sen melodisuus, sillä Saariaho käyttää nyt lauluosuuksissa keskiaikaista modaalisuutta ja luo vanhan ja uuden ilmaisun kohtaamisista jännittäviä sävyjä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingin esityksiin on koottu parhaat mahdolliset toteuttajat, sillä musiikin johtaa Esa-Pekka Salonen, solisteina laulavat jo kantaesityksessä mukana olleet Dawn Upshaw ja Gerald Finley sekä Monica Groop sekä toisessa miehityksessä Pia Freund, Hans Christoph Begemann ja Lilli Paasikivi. Ensimmäiset viisi esitystä johtaa Esa-Pekka Salonen ja loput kuusi Susanna Mälkki.

Kaukainen rakkaus esitetään Suomen Kansallisoopperassa 11 kertaa.
Ensi-ilta on 16.9.
Muut esitykset: 18.9., 21.9., 23.9., 25.9., 02.10., 04.10.,08.10., 12.10., 27.10. ja 30.10.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!