Kaksi uutta lastenoopperaa Kansallisoopperassa: Kahlekuningas ja karkuri sekä Malmön oopperan vierailu Vid sidan av

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Syksyn pimetessä Suomen Kansallisooppera tarjoaa sekä suomen- että ruotsinkielisille lapsiperheille värikkäät oopperauutuudet. Yli 4-vuotiaille suunnattu Kahlekuningas ja karkuri nähdään Kansallisoopperan parvilämpiössä 30.10. alkaen, ja Malmön oopperan vierailuesitys Vid sidan av ilahduttaa yli 6-vuotiaita Unga teaternin Diana-näyttämöllä 26.10. alkaen.

Kahlekuningas ja karkuri kertoo hauskalla ja jännittävällä tavalla ystävyydestä, seikkailunhalusta ja kasvamisesta. Tarinassa Sirkus Rossinin kahlekuningas juonittelee päästäkseen oikeaksi kuninkaaksi hoviin. Hovin nuori Prinsessa puolestaan ei tahtoisi kuningattareksi, vaan päättää karata sirkukseen… 4–8-vuotiaille sopiva puolituntinen oopperasatu on täynnä vauhtia ja sirkustunnelmaa.

Oopperan ovat ohjanneet Erja Alander ja Mikko Kivinen. Käsikirjoituksesta vastaa Erja Alander, ja lavastuksen ja puvut on tehnyt Tarmo Tanttu. Musiikkina kuullaan valikoima hauskimpia ooppera-aarioita, jotka on kahden harmonikan orkesterille sovittanut Veli Kujala. Prinsessan roolissa vuorottelevat Anu Tikkinen ja Riikka Sirén, Kahlekuninkaan ja Kuninkaan kaksoisroolissa Mika Nikander ja Petri Pussila ja apupoika Carmelon roolissa Juha Hostikka ja Peter Nordman. Kahlekuningas ja karkuri kuuluu päiväkodeille ja ala-asteille suunnattuun oopperaantutustumisohjelmaan.

Malmön ooppera vierailee Kansallisoopperassa tanskalaisen Michael Ramlösen oopperalla Vid sidan av. Hauskan ja koskettavan teoksen parissa viihtyvät kaikki yli 6-vuotiaat. Ystävyyttä, yksinäisyyttä ja unelmia käsittelevä pienoisooppera on ollut viime vuosina erittäin suosittu Tanskassa ja Ruotsissa. Helsingissä nähtävä ruotsinkielinen produktio on syntynyt Malmön oopperan ja Kööpenhaminan Den Anden -oopperan yhteistyönä.

Tarina kertoo kahdesta naapurista, jotka jakavat yhteisen kylpyhuoneen käytävällä. Vanha merimies ja niuhottava vanharouva eivät pidä toisistaan, mutta ovat silti merkillisesti sidoksissa toisiinsa. Molemmat ovat yksinäisiä, ja molemmat elävät muistoissaan ja haaveissaan. Kun eräänä päivänä tapahtuu pieni onnettomuus, näkevät naapurukset toisensa aivan uudella tavalla…

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

40-minuuttisen oopperan on ohjannut Ina-Miriam Rosenbaum. Lavastuksen ja puvut ovat suunnitelleet Zanna Wieveg ja Bert-Åke Persson, ja ruotsinkielinen käännös on Maria Sundqvistin käsialaa. Rooleissa nähdään Gunilla Pålsson ja Lennart Hillman, ja pianistina on Max Lörstad. Vierailu toteutetaan yhteistyössä NordScenin ja Unga teaternin kanssa.

Kahlekuningas ja karkuri:
Kansallisoopperan parvilämpiössä 30.10. klo 14 ja 16, 3.11., 22.11., 24.11. ja 30.11. klo 11 ja 13

Vid sidan av:
Unga teaternin Diana-näyttämöllä 26.10. klo 11.30 ja 18, 27.10. klo 10 ja 11.30, 28.10. klo 10 ja 15, 29.10. klo 10 ja 11.30 sekä 30.10. klo 14 ja 16

Lähde: Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 7.10.2004

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!