Suurooppera Venäjän kuohuvasta historiasta

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Musorgskin Hovanshtshinan keskiössä ovat Venäjän kansa ja valtakiistat

Kansallisoopperan näyttämölle palaa 6.11. alkaen Modest Musorgskin suurooppera Hovanshtshina, joka sai ensi-iltansa syksyllä 2002. Maailmalla harvoin esitetty Hovanshtshina on historiallinen kuvaus Venäjästä, sen kansasta ja valtakiistoista. Se kertoo Pietari Suuren valtaannousun kuohuvista ajoista, jolloin Pietari länsimaalaisti Venäjää ja loi uuden pääkaupungin Nevan suistoon. Siten oopperassa kerrotut tapahtumat vaikuttivat ratkaisevasti myös Suomen ja Venäjän myöhempiin suhteisiin.

Pietari Suuren valtaannousua edelsi armoton valtataistelu. Yksi vallantavoittelijoista oli Ivan Hovanski, ja juuri tämän kapinauhkan, ”Hovanshtshinan” eli Hovanskin jutun vaiheista ooppera kertoo. Pääosassa on kuitenkin kärsivä kansa ja sen usko uuteen hallitsijaan – sekä kansan huijaaminen. Kansa on teoksessa myös hyvin konkreettisesti läsnä: näyttämöllä on parhaimmillaan lähes 200 ihmistä.

Venäläisyyden ytimeen pureutuvan oopperan on ohjannut Juha Hemánus, jonka mukaan venäläistä sielua totuudellisesti kuvaava teos onnistuu kertomaan myös jotain siitä suomalaisuuden puolesta, jolla on juurensa Venäjällä. ”Suomalaisilla on taiteen kautta harras suhde Venäjään. He ovat meitä lähellä, haluamme ymmärtää venäläistä kulttuuria ja pitää siitä, vaikka historiassa onkin vaikeuksia”, sanoo Hemánus.

Historiallisen loisteliaista puvuista ja lavastuksesta vastaa Anna Kontek, ja valaistuksen on suunnitellut Kimmo Ruskela. Kapellimestarina kauden kuudessa esityksessä vierailee Eri Klas. Ivan Hovanskin roolissa vuorottelevat Matti Salminen ja Sergei Aleksashkin, ja muissa päätehtävissä laulavat Jyrki Anttila, Mika Pohjonen, Esa Ruuttunen, Jyrki Korhonen, Marianna Tarasova / Laura Nykänen, Minna Kesäläinen / Tove Åman, Lassi Virtanen, Jaakko Hietikko, Pertti Mäkelä ja Satu Vihavainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sergei Aleksashkin kuuluu Pietarin Mariinski-teatterin solisteihin vuodesta 1989. Useilla merkittävillä oopperanäyttämöillä vierailleen basson ohjelmistoon kuuluvat lukuisat pääroolit mm. Glinkan, Borodinin, Tshaikovskin, Rimski-Korsakovin, Musorgskin ja Prokofjevin oopperoissa. Mezzosopraano Marianna Tarasova on niin kuulunut Mariinskin solisteihin vuodesta 1992. Tarasova on vieraillut mm. New Yorkin Metropolitanissa, Lontoon Covent Gardenissa, Milanon La Scalassa ja Salzburgin musiikkijuhlilla. Suomessa häntä on kuultu Tampereen oopperassa.

Hovanshtshina on osa Kansallisoopperan Venäläistä talvea. Kauden ohjelmistossa on useita venäläisen oopperan ja baletin mestariteoksia.

Hovanshtshina
Uusintaensi-ilta 6.11.2004
Muut esitykset 9.11., 11.11., 13.11., 30.12.2004 ja 8.1.2005


(Suomen Kansallisooppera, Lehdistötiedote 26.10.2004)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!