Wagnerin suurooppera Parsifal tulee Kansallisoopperaan pääsiäiseksi

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kuva: ©Suomen Kansallisooppera
Kuvaaja: Stefan Bremer


Richard Wagnerin elämäntyön huipentanut Parsifal on uskonnollinen ooppera, jonka voi tulkita loputtomasti eri tavoin. Siinä näkyy Wagnerin laaja-alainen kiinnostus ja lukeneisuus, ja vanha myytti Kristuksen verta sisältävästä Graalin maljasta sai oopperassa aineksia niin keskiaikaisesta ritarilyriikasta, Schopenhauerin filosofiasta, kristinuskosta kuin buddhalaisuudesta. Lopputuloksena oli jotain enemmän kuin ooppera: Wagnerin oman määritelmän mukaan Parsifal on näyttämön pyhittämiseen viittaava Bühnenweihfestspiel.

Parsifal kertoo Graalin ritareista ja heidän vastavoimastaan Klingsorista, joka on karkotettu ritaristosta. Klingsorin lumotussa puutarhassa ritareita viettelevät kukkaistytöt ja Kundry. Ritari Amfortas on langennut Kundryn houkutuksiin, menettänyt pyhän keihään ja saanut siitä parantumattoman haavan. Parannuksen pystyy tuomaan vain viaton Parsifal. Hän torjuu kukkaistytöt ja Kundryn, hävittää Klingsorin linnan ja saa pyhän keihään, ja palaa Graaliin pitkäperjantaina. Tapahtuu ihme: luonto alkaa äkkiä viheriöidä ja hohtaa. Ooppera päättyy Graalin rituaaliin.

Parsifal esitettiin ensimmäisen kerran 1882 Bayreuthissa, eikä sitä saanut 30 vuoteen esittää muualla. Suomalaisessa oopperassa Parsifal nähtiin ensimmäisen kerran 1933 ja se kuului lähes säännöllisesti pääsiäisajan ohjelmistoon aina vuoteen 1950 asti. Sen jälkeen Parsifal on ollut Kansallisoopperassa todellinen harvinaisuus, sillä se on esitetty vain 1961 ja 1991.

Parsifalin johtaa Mikko Franck ja ohjaa Harry Kupfer, yksi kansainvälisesti maineikkaimpia ja kokeneimpia oopperaohjaajia. Lavastuksen on suunnitellut Hans Schavernoch, puvut Yan Tax ja valaistuksen Andrew Voller.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nimiroolissa vuorottelevat Raimo Sirkiä ja Jorma Silvasti. Gurnemantzin roolin laulaa Matti Salminen, Amfortasin roolin Raimo Laukka / Juha Uusitalo ja Klingsorin roolin Esa Ruuttunen. Titurelina kuullaan Jyrki Korhosta ja Kundryna Päivi Nisulaa.

Suurproduktion yhteydessä järjestetään myös maksuttomia yleisötilaisuuksia. Tutustu ensi-iltaan -tilaisuudessa torstaina 10.3. klo 18-18.45 ohjaaja, kapellimestari ja lavastaja kertovat teoksesta. Lauantaina 12.3. klo 14-15.30 Kansallisoopperan pianisti, Wagner-tuntija Pekka Asikainen kertoo ja soittaa otteita Parsifalista. Molemmat tilaisuudet ovat Alminsalin lämpiössä.


(Lähde: Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 2.3.2005)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!