Kansallisooppera Estonia vierailee Helsingissä

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Pylkkäsen oopperaharvinaisuus Mare ja hänen poikansa ensi kertaa levyllä

Tallinnan Estonia-teatteri vierailee Suomen Kansallisoopperan päänäyttämöllä maalis–huhtikuun vaihteessa. Vierailuohjelmistossa on konserttiesitys Tauno Pylkkäsen harvoin kuullusta oopperasta Mare ja hänen poikansa sekä Mauro Bigonzettin versio klassikkobaletista Coppelia.

Mare ja hänen poikansa toteutetaan Kansallisooppera Estonian ja Suomen Kansallisoopperan yhteistyönä. Konserttiesityksessä 2.4. Kansallisooppera Estonian kuoroa ja orkesteria johtaa Hannu Lintu. Maren roolissa laulaa Kirsi Tiihonen, ja hänen poikansa Imantin roolissa Raimo Sirkiä. Muissa rooleissa kuullaan Juha Uusitaloa, Esa Ruuttusta, Juha Riihimäkeä ja Kai Valtosta.

Mare ja hänen poikansa esitettiin samalla miehityksellä viime syyskuussa Tallinnassa, jolloin se myös nauhoitettiin. Harvoin kuullusta oopperasta julkaistaan nyt ensimmäinen kokonaislevytys suomalaisen Ondinen julkaisemana.

Aino Kallaksen näytelmään perustuva Mare ja hänen poikansa kantaesitettiin vuonna 1946. Arvostelijoiden kiitokset olivat yksimielisiä ja nuoren Pylkkäsen todettiin olevan synnynnäinen oopperasäveltäjä. Tauno Pylkkänen loikin laajemman oopperatuotannon kuin yksikään suomalainen säveltäjä ennen häntä. Suosiostaan huolimatta Marea esitettiin vain 12 kertaa. Ooppera kuullaan nyt Helsingissä ensi kertaa sitten vuoden 1953.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Libretto kertoo Viljannin linnan valtausyrityksestä Virossa vuonna 1343. Talonpojat ryhtyvät kapinaan saksalaista linnanherraa vastaan. Mare saa kuulla asiasta ja haluaa pelastaa poikansa ilmiantamalla kapinoitsijat. Kapinoitsijat surmataan, mutta Maren poika säästetään. Hän tekee itsemurhan kuultuaan äitinsä petoksesta ja lopulta väkijoukko kivittää Maren.


Mauro Bigonzettin mystinen baletti Coppelia

Kansallisooppera Estonian baletti tuo Helsinkiin italialaisen koreografin Mauro Bigonzettin modernin näkemyksen baletista Coppelia. Kansallisoopperan päänäyttämöllä 31.3. ja 1.4. nähtävä produktio sai ensi-iltansa Estonia-teatterissa keväällä 2002.

Coppelia perustuu E. T. A. Hoffmannin tarinaan Der Sandmann. Bigonzetti halusi sanoutua irti Arthur Saint-Léonin perinteisestä Coppelia-baletista vuodelta 1870, ja loi Léo Delibesin musiikkiin oman versionsa suoraan Hoffmannin traagisen tarinan pohjalta. Klassista ja modernia liikekieltä teoksessaan yhdistelevää Bigonzettia kiehtoi ennen kaikkea mahdollisuus ilmaista tanssin keinoin Hoffmannin tarinan ylimaallisia ja maagisia ulottuvuuksia. Coppelia viekin katsojansa tiedostamattomien tunteiden mystiseen maailmaan. Coppelian lavastuksesta vastaa Maurizio Varamo, ja puvuista Kristopher Millar ja Lois Swandale. Valaistuksen on suunnitellut Carlo Cerri.

Kansallisooppera Estonian orkesteria johtaa Aivo Välja, ja päärooleissa tanssivat mm. Vladimir Arhangelski, Marina Chirkova, Sergei Upkin ja Luana Georg.

Mauro Bigonzetti on yksi Euroopan kysytyimpiä nykykoreografeja. Roomassa vuonna 1960 syntynyt Bigonzetti on toiminut reggioemilialaisen Aterballetton taiteellisena johtajana vuodesta 1997. Hän on viime vuosina tehnyt koreografioita myös mm. New York City Ballet’lle ja Ballet Gulbenkianille.


(Lähde: Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 15.3.2005)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!