Bellinin Norma avaa Kansallisoopperan oopperasyksyn

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Oopperaklassikoiden helmi Renata Scotton ohjauksena

Suomen Kansallisoopperan syyskauden oopperatarjonnan aloittaa Vincenzo Bellinin suosituin ooppera Norma. Produktion on ohjannut Renata Scotto, itsekin kuuluisa Norman roolin esittäjä. Produktio sai ensi-iltansa maaliskuussa 2004, jolloin Norma nähtiin Kansallisoopperassa ensimmäisen kerran.

Elo–syyskuun aikana Normasta nähdään 7 lisäesitystä. Kapellimestarina vierailee Alberto Hold-Garrido. Norman roolissa laulavat Olga Romanko / Cynthia Makris, Pollionen roolissa Juha Riihimäki / Raimo Sirkiä ja Adalgisan roolissa Riikka Rantanen / Serena Farnocchia. Muissa rooleissa esiintyvät Hannu Forsberg / Ilkka Vihavainen, Merja Wirkkala / Leena Liimatainen ja Ari Grönthal / Tom Nyman. Kauniin uusklassisen lavastuksen ja puvut on suunnitellut Carlo Diappi ja valaistuksen Kimmo Ruskela.

Norman tapahtumat sijoittuvat roomalaisten miehittämään Galliaan 50 eKr. Druidipapitar Normalla ja roomalaisella Pollionella on salainen rakkaussuhde ja kaksi lasta, vaikka Norma on tehnyt siveyslupauksen. Gallialaiset ovat ryhtymässä sotaan roomalaisia vastaan ja odottavat Normalta merkkiä. Kun Norma kuulee Pollionen löytäneen uuden rakastetun, hän uhkaa surmata lapsensa. Norma julistaa sodan alkaneeksi ja Pollione pidätetään. Norma saa hänet tuomittavakseen, mutta tunnustaakin kaikkien edessä tekonsa. Norma nousee itse roviolle, jonne Pollione seuraa häntä.

Bellinin pitkiä melodiakaaria ihailivat aikoinaan niin Verdi kuin Wagnerkin. Leijailevan kauniissa bel canto -melodioissa välittyy myös Norman inhimillisyys: hän on paitsi papitar, myös petetty nainen ja äiti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Olga Romanko vierailee Kansallisoopperassa ensimmäistä kertaa. Venäläissyntyinen sopraano on vieraillut mm. Berliinin, Baijerin ja Wienin valtionoopperoissa, Deutsche Oper Berlinissä, Madridin Teatro Realissa ja Barcelonan Gran Teatre del Liceussa sekä lukuisissa italialaisissa oopperataloissa. Hänen rooleihinsa kuuluvat mm. Puccinin, Verdin, Giordanon ja Tshaikovskin oopperoiden pääroolit. Keväällä 2005 Olga Romanko debytoi Catalanin La Wallyn pääroolissa Renata Scotton ohjaamassa produktiossa Bernen oopperassa.

Vincenzo Bellini: Norma
Suomen Kansallisoopperassa 25.8., 27.8., 31.8., 2.9., 6.9., 21.9., 24.9.2005


(Lähde: Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 19.08.2005)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!