Rossinin riemukas Sevillan parturi Kansallisoopperassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Gioacchino Rossinin riemukas ja kujeellinen Sevillan parturi palaa ilahduttamaan oopperayleisöä 8.9. alkaen. Giancarlo del Monacon ohjaus ja Mark Väisäsen lavastus ja puvut tuovat vauhdikkaan kolmiodraaman 1950-luvun Italiaan.

Sevillan parturi kuplii irtonaisia melodioita ja lennokkaan etelämaalaista menoa. Parturi Figaron luonteeseen kuuluu auttaa lähimmäisiään järjestelemällä näiden lemmenasioita. Sukkela Figaro ei kuitenkaan ole tarinan ainoa juonittelija, vaan vehkeilyyn osallistuvat täysin rinnoin rakastavaiset Rosina ja Kreivi Almaviva sekä Rosinan tärkeilevä holhooja Don Bartolo, joka itsekin himoitsee hemaisevaa ja varakasta holhokkiaan, apunaan omalaatuinen musiikinopettaja Don Basilio.

Kreivi Almavivan osassa vuorottelevat Kenneth Tarver ja Luigi Petroni, Rosinan osassa Tuija Knihtilä ja Dilbèr ja Don Bartolon osassa Damon Nestor Ploumis ja Jukka Romu. Figarona vierailevat Jaakko Kortekangas ja Ville Rusanen ja taloudenhoitajatar Bertana Johanna Rusanen ja Maria Kettunen. Don Basiliona on Jyrki Korhonen. Musiikinjohdossa vuorottelevat Muhai Tang ja Kari Tikka.

Amerikkalainen Kenneth Tarver on opiskellut Yalen ja Oberlinin yliopistojen lisäksi Metropolitanin nuorten taiteilijoiden koulutusohjelmassa. Hänen ohjelmistoonsa kuuluvat erityisesti Mozart-roolit sekä italialaisen oopperan lyyriset roolit. Tarver on vieraillut mm. New Yorkin Metropolitanissa, Baijerin ja Berliinin valtionoopperoissa, Berliinin Deutsche Operissa, Lontoon Covent Gardenissa, Wienin valtionoopperassa, Barcelonan Gran Teatre del Liceussa ja Aix-en-Provencen oopperafestivaalilla.

Italialainen Luigi Petroni on ensimmäisen kansainvälisen Enrico Caruso -laulukilpailun voittaja. Hän on vieraillut lukuisien italialaisten oopperatalojen ja Pesaron Rossini-festivaalin lisäksi mm. Baijerin valtionoopperassa, Zürichissä, Lissabonissa, Monte Carlossa ja Toulousessa. Petronin ohjelmistoon kuuluu lukuisien Rossini- ja Donizetti-roolien lisäksi myös barokki- ja nykyoopperaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Damon Nestor Ploumis on opiskellut historiaa ja teologiaa Cambridgen yliopistossa, Ateenassa ja Jerusalemissa ja sittemmin laulua Ateenassa ja Philadelphiassa. Weimarin oopperan solistikuntaan kuuluva Ploumis on vieraillut mm. Kreikan Kansallisoopperassa, San Franciscossa, Zürichissä, Baselissa, Genevassa, Lausannessa ja Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa. Helsingissä häntä on kuultu mm. Rossinin Matka Reimsiin -oopperan Don Profondon ja Donizettin Lemmenjuoman Dulcamaran rooleissa.

Gioachino Rossini: Sevillan parturi
Suomen Kansallisoopperassa 8.9., 10.9., 16.9., 27.9., 03.10., 14.10. ja 26.10.2005


(Suomen Kansallisooppera: lehdistötiedote 29.8.2005)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!