Odotettu Manon Lescaut Kansallisoopperaan

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Gilbert Deflo ei halua modernisoida Puccinia

Giacomo Puccinin läpimurtoteos Manon Lescaut tulee lähes 30 vuoden tauon jälkeen taas ensi-iltaan Suomen Kansallisoopperassa. Esitys tuotetaan yhdessä Berliinin Deutsche Operin kanssa maineikkaan Gilbert Deflon ohjaamana ja William Orlandin lavastamana ja puvustamana. Manon Lescaut täydentää Kansallisoopperan Puccini-sarjan, sillä nyt ohjelmistossa ovat kaikki Puccinin suuret oopperat.

Manon Lescaut’n kantaesitys 1893 teki Giacomo Puccinista hetkessä kuuluisuuden ja pian sitä seurasivat La Bohème ja Tosca. Manon Lescaut oli jo täysin kypsää Puccinia ja sen tunteikas musiikki ja tarttuvat aariat ovat taanneet Manon Lescaut’n säilymisen ohjelmistossa.

Oopperan tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun Ranskaan. Des Grieux rakastuu luostariin matkalla olevaan Manonin. Nuoret pakenevat, mutta köyhyys ajaa pian Manonin rikkaan Geronten turviin. Tarina päättyy New Orleansiin, jossa maasta karkotettu Manon kuolee des Grieux’n syliin.

Työryhmä on kansainvälinen, mutta solisteina kuullaan Kansallisoopperan omia laulajia. Pääparina vuorottelevat Ritva-Liisa Korhonen ja Mika Pohjonen sekä Raili Viljakainen ja Jyrki Anttila. Geronten roolissa vuorottelevat Hannu Forsberg ja Juha Kotilainen ja Manonin veljen Lescaut’n osassa Sauli Tiilikainen ja Gabriel Suovanen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oopperan tyylikäs lavastus ja puvut sijoittuvat 1700-luvulle. ”Tämä tarina voi tapahtua vain tuona aikana”, ohjaaja Gilbert Deflo sanoi lehdistötilaisuudessa. ”Kaikki on kuitenkin tämän päivän inspiroimaa. Ohjaus voi olla ajankohtainen ilman, että aikakautta tarvitsee vaihtaa.”

Manon Lescaut’n ensi-ilta Berliinissä nähtiin viime joulukuussa. Vaikka lavasteet ja puvut ovat samat, Kansallisoopperan esitys on Deflon mukaan aivan erilainen uusien laulajien vuoksi. ”Oopperaa voi tehdä vaikka ilman lavasteita, mutta ei ilman näytteleviä laulajia.”

Sekä kapellimestari Mikko Franck että Manon Lescaut’n solistit kiittävätkin yksimielisesti Deflota musiikin ja laulajien ymmärtämisestä.

Mikko Franck sanoo Puccinin löytäneen Manon Lescaut’ssa oman tyylinsä. Läpimurtoteoksessa on aineksia, joita kuullaan myöhemmissä oopperoissa aina Turandotiin asti. Poikkeuksellinen on kuitenkin nerokas viimeinen näytös, jossa mukana ovat enää nuoret rakastavaiset. ”Viimeisessä näytöksessä kiteytyy koko tarinan ydin”, Mikko Franck sanoo.

Giacomo Puccini: Manon Lescaut
Ensi-ilta 23.09.2005
Muut esitykset 26.09., 28.09., 30.9., 04.10., 06.10., 08.10., 15.10., 21.10., 27.10., 31.10., 02.11., 12.11.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 16.09.2005)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!