Juha Uusitalo debytoi Johannes Kastajana Kansallisoopperan Salomessa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Richard Straussin vaikuttava Salome nousee Suomen Kansallisoopperan näyttämölle yli kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Produktio palaa ohjelmistoon uudistuksen läpikäyneenä: oopperassa nähdään täysin uusi viettelevä Seitsemän hunnun tanssi, jonka on luonut koreografi ja Kansallisbaletin tanssija Marilena Fontoura. Claude Navillen alkuperäisen ohjauksen mukaan uusintaohjauksen toteuttaa Anna Kelo. Lavastus on Juha-Pekka Kiljusen, puvut Taru Liipolan ja videoprojisoinnin on suunnitellut Pirjo Honkasalo. Esitykset johtaa Alberto Hold-Garrido.

Salome (1905) on alati ajankohtainen psykologinen draama ihmismielen varjopuolista. Puhtaus ja irstaus kohtaavat Oscar Wilden näytelmään perustuvassa tarinassa, ja roolihahmoja hallitsevat hyvin inhimilliset ristiriidat. Johannes Kastajan roolissa (oopperassa Jokanaan) esiintyy nyt ensimmäistä kertaa huimaa kansainvälistä uraansa tekevä bassobaritoni Juha Uusitalo. Profeetta on uusi suuri rooli Uusitalon ohjelmistossa, ja Kansallisoopperan produktion jälkeen Uusitalo nähdään Kastajana New Yorkin Metropolitanissa syksyllä 2008.

Pääroolissa laulavat sopraanot Cynthia Makris ja Marion Ammann, jolle Salome on ensiesiintyminen Suomen Kansallisoopperassa. Uusitalon ohella Jokanaanina laulaa Esa Ruuttunen, Herodeksena nähdään Kansallisoopperan Ring-tetralogiassa Mimen hahmossa ihastuttanut Arild Helleland sekä Aki Alamikkotervo. Herodiaan roolissa vuorottelevat Anna-Lisa Jakobsson ja Sari Nordqvist, Narrabothina Hannu Jurmu ja Ari Grönthal.

Kauden teemasäveltäjänä Richard Strauss

Salomen paluu on myös avaus Kansallisoopperan Richard Strauss -teemavuodelle. Salomen lisäksi ohjelmistoon palaavat wieniläishenkiset Arabella 4.11. ja Ruusuritari 16.12. Teemavuosi huipentuu tammikuussa, kun uutuusooppera Nainen vailla varjoa (Die Frau ohne Schatten) saa ensi-iltansa Michael Hampen ohjaamana. Tammikuun Strauss-viikoilla on tarjolla myös teemaan liittyviä yleisötilaisuuksia sekä neljän konsertin sarja Straussin liedejä. Kuhunkin konserttiin sisältyy lisäksi lyhyt Strauss-aiheinen alustus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Richard Strauss: Salome
Suomen Kansallisoopperassa
10.10., 12.10., 19.10., 22.10., 25.10., 29.10., 18.11., 24.11., 27.12.2005 sekä 12.1., 19.1.2006

Richard Strauss -teema tammikuussa
Esitykset:
12.1. Salome
13.1. Arabella
14.1. Ruusuritari
19.1. Salome
20.1. Nainen vailla varjoa, ensi-ilta
23.1. Ruusuritari
24.1. Nainen vailla varjoa

Yleisötilaisuudet:
12.1. Jan Granberg kertoo Straussin laulumusiikista
14.1. Tutustu ensi-iltaan: Nainen vailla varjoa
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Konsertit:
15.–18.1. Straussin liedejä -konserttisarja Alminsalissa
21.1. Sopraano Nina Stemmen resitaalikonsertti päänäyttämöllä

(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 30.09.2005)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!