Arabella on aito wieniläinen saippuaooppera - Raha- ja rakkaushuolia 1800-luvun keisarillisessa Wienissä

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Richard Straussin ooppera Arabella palaa Suomen Kansallisoopperan ohjelmistoon 04.11.2005 alkaen. Produktio sai ensi-iltansa marraskuussa 2002. Oopperan on ohjannut Lisbeth Landefort ja lavastuksen ja puvut on suunnitellut Oiva Toikka. Valaistuksesta vastaa Kimmo Ruskela ja koreografiasta Aku Ahjolinna. Talvikauden 10 esitystä johtaa John Storgårds ja Ralf Weikert.

Köyhtyneen kreivi Waldnerin pitäisi löytää tyttärelleen rikas sulho, mutta Arabellalle ei kelpaa kuka tahansa. Waldner lähettää Arabellan kuvan varakkaalle ystävälleen, mutta kuvan lumoamana paikalle ilmaantuukin ystävän veljenpoika Mandryka. Muiden kosijoiden joukossa Arabellaa tavoittelee varaton luutnantti Matteo, jota puolestaan ihailee etäältä Arabellan sisar, perheen köyhyyden vuoksi pojaksi puettu Zdenka. Kunnon saippuaoopperan tavoin tarinaan liittyy myös ennustajaeukko, väärennettyjä kirjeitä, tanssiaiset, kaksintaistelu, salaperäinen hotellihuoneen avain sekä mustasukkaisuutta, juopumusta ja flirttailua – ja lopussa tietysti odottamaton ja yllättävä käänne. Tästä kaikesta seuraa sarja väärinkäsityksiä, mutta tyylilajin mukaisesti lopussa oikeat parit saavat kuin saavatkin toisensa.

Richard Strauss palasi Arabellassa Ruusuritarin valssisointiseen maailmaan ja loi myöhäistuotantonsa helmen, jossa vakavat ajatukset yhdistyvät wieniläiseen keveyteen. Eloisan vivahteikasta musiikkia, värikylläistä pukuloistoa ja Wienin keisarillista ilmapiiriä tulviva Arabella saa kuulijansa hyvälle tuulelle. Arabella onkin Straussin oopperoista ehkä kaikkein viihdyttävin.

Arabellan nimiroolissa vuorottelevat Ritva-Liisa Korhonen / Riikka Hakola ja Zdenkan roolissa Helena Juntunen / Corinna Mologni. Muissa päätehtävissä laulavat Ilkka Vihavainen / Jouni Kokora, Anna-Lisa Jakobsson / Tuija Knihtilä, Juha Kotilainen / Heikki Kilpeläinen, Mika Pohjonen ja Anna-Kristiina Kaappola / Hanna-Leena Haapamäki.


Richard Strauss: Arabella
Esitykset 04.11., 08.11., 10.11., 26.11., 29.11., 09.12., 05.01. ja 13.01.2005

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Arabella kuuluu Kansallisoopperan Richard Strauss -teemavuoden ohjelmistoon. Arabellan lisäksi ohjelmistoon palaavat Salome ja Ruusuritari. Teemavuosi huipentuu tammikuussa, kun uutuusooppera Nainen vailla varjoa (Die Frau ohne Schatten) saa ensi-iltansa Michael Hampen ohjaamana. Tammikuun Strauss-viikolla on tarjolla myös teemaan liittyviä yleisötilaisuuksia sekä neljän konsertin sarja Straussin liedejä.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 25.10.2005)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!