Kalevalainen Taikahuilu ensi-iltaan Kansallisoopperassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisooppera valmistaa W. A. Mozartin 250-vuotisjuhlan kunniaksi täysin uuden, suomalaisen version oopperasta Taikahuilu. Tarinassa elää muinainen kalevalainen Suomi, ja oopperan libretosta on laadittu myös kokonaan uusi suomenkielinen käännös. Taikahuilu on Suomen Kansallisoopperan kevätkauden pääteos ja saa ensi-iltansa perjantaina 03.03.2006. Esityksiä on kevään aikana kaikkiaan 17.

Suomalaisen Taikahuilun ohjaa Jussi Tapola: "(–) aloin ajatella Taikahuilua muinaisen Suomen läpi: myyttinen Kvenland voisi olla Yön kuningattaren šamanistinen valtakunta, Sarastron yhteisö luontoon halajavien Helsingin herrojen reservaatti, Papageno outo lintu kahden kulttuurin välissä, ja ruhtinaanpoika Tamino olisi voinut tulla vaikka Ruotsista… ja orjat Lapista… Miksei? Olisihan matriarkaalisen ja patriarkaalisen kulttuurin rajapintoja löydettävissä muuallakin, vaikka minolaisella Kreetalla, mutta miksi turhaan mennä merten taakse?"

Nyt nähtävään uuteen tuotantoon haluttiin uusi käännös, joka olisi ymmärrettävää nykykieltä ja jossa ei olisi vanhalle runokielelle ominaisia sananlyhennyksiä. Käännöksen piti nyt olla myös riimitelty alkuperäisen kaavan mukaan, ovathan riimit olennainen osa musiikkia. Uudesta käännöksestä vastaavat ohjaaja Jussi Tapola sekä päädramaturgi Juhani Koivisto.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Taikahuilu tuo näyttämölle komean joukon nuoria nousevia laulajia. Yön kuningattaren roolissa laulaa mm. Anna-Kristiina Kaappola, joka on jo saanut kiitosta roolinsa tulkinnasta Leipzigissa, Berliinissä, Salzburgissa, Lontoossa ja Pariisissa. Toisessa osajaossa samassa roolissa laulaa Sirkka Lampimäki. Paminana vuorottelevat Mari Palo ja Pia Freund, Taminona Petrus Schroderus, Ari Grönthal ja Jorma Silvasti, Papagenona Ville Rusanen ja Markus Nieminen ja Papagenana Merja Wirkkala ja Tiina Vahevaara. Sarastron roolissa esiintyvät Ilkka Vihavainen ja Jyrki Korhonen. Taikahuilun on lavastanut ja puvustanut Anna Kontek ja esitykset johtaa kapellimestari Kari Tikka.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 22.02.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!