Kansallisoopperan päänäyttämö peruskorjataan ensi vuonna

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisoopperan päänäyttämön teatteritekniikka peruskorjataan vuonna 2007. Peruskorjaus lisää näyttämön turvallisuutta ja käyttövarmuutta sekä nostaa päänäyttämön toiminnallisuuden kansainväliset vaatimukset täyttävälle tasolle. Samalla orkesterisyvennystä laajennetaan ja sen akustiikkaa korjataan.

Vuonna 1993 valmistuneen oopperatalon sähkötekninen ja mekaaninen näyttämötekniikka uusitaan kattavasti. Mm. näyttämötornin vanhentunut sähkötekniikka ja lattiakoneistot sekä näyttämön valaisinjärjestelmä ja äänentoistolaitteet uusitaan ja ohjausjärjestelmät uudistetaan. Korjauksen vaatii myös laulajille välttämätön ilmankosteutusjärjestelmä.

Päänäyttämön peruskorjaus nostaa olennaisesti näyttämön työturvallisuutta ja lisää näyttämöteknisten laitteiden käyttövarmuutta. Uudistuksella tavoitellaan myös säästöjä: nykyaikaisen tekniikan ansiosta teosten rakennus- ja purkuajat lyhenevät ja Kansallisoopperan mahdollisuudet kasvattaa vuokra- ja yhteistyötuotantojen määrää suurten ulkomaisten oopperatalojen kanssa paranevat. Peruskorjaus mahdollistaa myös lavaste-elementtien tehokkaamman käsittelyn ja varastoinnin sekä modernit ja kansainvälisesti korkeatasoiset lavastusratkaisut.

Orkesterisyvennyksen laajentaminen liittyy orkesterin työoloihin. Suurta orkesterikokoa vaativille teoksille nykyinen syvennys on pieni ja akustiikaltaan muusikoille epäedullinen. Lisätilaa saadaan muuttamalla katsomon ensimmäistä istuinriviä: tarvittaessa rivi voidaan laskea lattian alle ja kasvattaa näin orkesterin työtilaa.

Peruskorjaus sulkee päänäyttämön puoleksi vuodeksi huhtikuussa 2007. Esitystoiminta kuitenkin jatkuu huhti- ja toukokuussa sekä elo- ja syyskuussa lähes normaalisti. Esitykset keskittyvät Alminsalin pienelle näyttämölle sekä vierailunäyttämöille Helsingissä ja muualla Suomessa. Remontin kokonaiskustannukset ovat n. 13,6 miljoonaa euroa. Oopperataloa hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt vastaa peruskorjauksen rahoituksesta. Valaistusjärjestelmän sekä ääni- ja av-laitteiden hankinnoista vastaa Suomen Kansallisoopperan säätiö.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Pääurakoitsijaksi tamperelainen Insta Automation Oy


Senaattikiinteistöt ja Suomen Kansallisoopperan säätiö ovat valinneet oopperatalon päänäyttämön peruskorjauksen pääurakoitsijaksi tamperelaisen teollisuusautomaatioteknologiaan erikoistuneen Insta Automation Oy:n. Yritys kuuluu Insta Group Oy -konserniin ja on aiemmin toteuttanut mm. Tampereen Työväen Teatterin, Helsingin ja Kotkan kaupunginteattereiden sekä Finlandia- ja Tampere-talon teatteriteknisiä peruskorjauksia.

Urakointisopimus allekirjoitettiin Kansallisoopperassa keskiviikkona. Sopimuksen allekirjoittivat Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Aulis Kohvakka ja Insta Group Oy:n toimitusjohtaja Pertti Huusko.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 23.02.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!