Suomen Kansallisooppera mahdolllisesti lomauttaa henkilökuntaansa - irtisanomisetkin mahdollisia

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kansallisooppera lomauttaa koko henkilökuntansa ja ehkä irtisanoo kymmeniä, kertoo Yle.

Ooppera tiedotti henkilökunnalleen mahdollisista lomautuksista maaliskuun lopussa. Tuolloin arveltiin, että lomautusaika voi osua kesäkaudelle 2007, jolloin Kansallisooppera on suljettuna remontin vuoksi neljän kuukauden ajan toukokuusta alkusyksyyn. Kansallisoopperasta ei ole täsmennetty milloin lomautukset toteutetaan. Säästöihin pyritään esimerkiksi yhteistuotannoilla, halvemmilla produktioilla ja henkilökuntaa vähentämällä.

Kansallisoopperan hallitus on pyytänyt talon johdolta tervehdyttämisohjelman 26. huhtikuuta mennessä.

Oopperassa joudutaan turvautumaan säästötoimenpiteisiin, koska sen tappiot kohosivat viime vuonna 1,8 miljoonaan euroon. Menojen karsimisen lisäksi halutaan myös lisätä tuloja. Viime vuonna yleisömäärä jäi odotettua vähäisemmäksi eikä ole varmaa tietoa siitä, johtuuko tämä lippujen hinnoista, ohjelmistosta vai joistain muista seikoista. Ylen mukaan Suomen Kansallisooppera aikoo tilata Taloustutkimukselta laajan selvityksen siitä, miksi ihmiset eivät tule oopperaan.

Ensi näytäntökauden ohjelmistossa ovat mm. Beethovenin Fidelio ja Rossinin Matka Reimsiin, sekä mukana tähtiesiintyjiä kuten Karita Mattila, Soile Isokoski ja Matti Salminen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ensi-iltoja ei vähennettä, mutta irtisanomisilta ei ilmeisesti silti vältytä. Pääjohtaja Erkki Korhonen sanoo, että kyse olisi tällöin korkeintaan kymmenistä. Omaa eroamistaan hän ei pidä ratkaisuna ongelmaan: "Mielestäni on parempi hoitaa asiat kuntoon, kuin jättää soppa muille," Korhonen sanoo.


(Lähde: Helsingin Sanomat Online / Yle Kulttuuriuutiset, 05.04.2006)

______________________________________________________


Ylen TV1:n Kulttuuriuutiset kertoi keskiviikkona Kansallisoopperan lomauttavan koko henkilökuntansa, mutta Kaurasen mukaan mistään sellaisesta ei ole vielä päätetty. ”Vasta hallitus päättää siitä, mihin säästötoimiin ryhdytään,” Kansallisoopperan hallintojohtaja Pekka Kauranen sanoo.

”Käytämme kaikkia mahdollisia keinoja, mahdollisesti myös lomautuksia”, hallintojohtaja Kauranen sanoo. ”Irtisanomiset eivät sen sijaan vielä ole suunnitelmissa.”

”Oopperan henkilömäärä on pitkään pysynyt vähän alle kuudessasadassa. Jatkossa katsotaan tarkkaan jokaista luonnollista poistumaa ja mietitään, tarvitaanko uutta työntekijää lähteneen tilalle.”

Kansallisoopperassa pyritään TV1:n mukaan säästöihin myös yhteistuotannoilla ja halvemmilla produktioilla. Hallintojohtaja Kauranen ei kuitenkaan usko, että ensi-iltojen määrää vähennetään.
”Toiminnan tasolla on pitkä historia, eikä siihen ole tarvetta puuttua. Ensi-iltoja on jatkossakin vuosittain seitsemän, joista neljä on oopperoita ja kolme baletteja, ja esityksiä noin kaksisataa vuodessa.”


(Lähde: Helsingin Sanomat Online, 06.04.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!