Ryöstö Seraljista on Mozartia hyväntuulisimmillaan

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Dieter Kaegin ohjaus siirtää tarinan haaremista 1920-luvun loistoristeilijälle

Konstanze on kaapattu ja päätynyt vangiksi turkkilaisen kapteeni Selimin laivalle. Belmonte rientää pelastamaan rakastettuaan – mutta miten saada Konstanze laivalta häntä vartioivan Osminin huomaamatta? Ja haluaako Konstanze todella tulla pelastetuksi?

Suomen Kansallisoopperan kevätkausi on yhtä Mozart-juhlaa. Ohjelmistossa on kaikkiaan kolme W.A. Mozartin klassikkoa: rakastetun Taikahuilun ja hersyvän Figaron häiden lisäksi näyttämölle palaa 21.04. alkaen hyväntuulinen, mutta vakaviakaan sävyjä kaihtamaton Ryöstö seraljista.

Mozart sijoitti Ryöstön tapahtumat 1500-luvun turkkilaiseen haaremiin, mutta sveitsiläisen Dieter Kaegin ohjauksessa tapahtumapaikkana on 1920-luvun näyttävä loistoristeilijä. Merellisen kuulaissa väreissä kylpevän produktion lavastuksesta ja puvuista vastaa William Orlandi, ja valaistuksen on suunnitellut Roberto Venturi. Alun perin Geneven oopperassa nähty produktio sai ensi-iltansa Kansallisoopperassa vuonna 2003.

Ryöstö seraljista oli Mozartin elinaikana hänen kansainvälisesti menestynein oopperansa, kiitos muodikkaan turkkilaisaiheen sekä humoristisia ja yleviä sävyjä yhdistävän musiikin. Kevätkauden kuusi esitystä johtaa itävaltalainen Ralf Weikert, joka johti myös teoksen ensi-illan vuonna 2003. Weikert on vieraillut Kansallisoopperassa myös mm. Puccinin Lännen tytön, Straussin Arabellan ja Wagnerin Ring-tetralogian kapellimestarina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kevään esityksissä Konstanzen roolin laulaa Anna-Kristiina Kaappola ja Blonden osan Dilbèr. Belmontena on Juan José Lopera, Pedrillona Dan Karlström ja Osminina Jyrki Korhonen. Pašša Selimin puheroolissa esiintyy Pekka Salomaa.

Kolumbialaissyntyinen Juan José Lopera on kuulunut Innsbruckin oopperan solistikuntaan vuodesta 1995 lähtien. Lopera on vieraillut mm. Wienin ja Baijerin valtionoopperoissa, Pariisin Châtelet-teatterissa, Madridin Teatro Realissa sekä Pesaron Rossini-festivaaleilla. Lopera on vieraillut Kansallisoopperassa aiemmin Rossinin La Cenerentolan Don Ramiron osassa.

”Ryöstö seraljista on Kansallisoopperan kaikkein tyylikkäin produktio, kaunis ja selkeä.” – Lampila / HS

W. A. Mozart: Ryöstö seraljista
Suomen Kansallisooppera
21.04., 24.04., 26.04., 03.05., 05.05. ja 09.05.2006.

Teosesittely 03.05. klo 18.15, oopperalaulaja ja musiikin tohtori Petteri Salomaa (vapaa pääsy)


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 10.04.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!