Suomen Kansallisoopperan hallitus päätti talouden tervehdyttämisohjelmasta

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisooppera
©ranneliike.net
(Kuva: Hannu Korhonen)

Suomen Kansallisoopperan hallitus käsitteli Oopperan talouden tervehdyttämisohjelmaa kokouksessaan keskiviikkona 26.04. Tervehdyttämissuunnitelman lähtökohtana on ooppera- ja balettiesitysten säilyttäminen niiden saavuttamalla korkealla taiteellisella tasolla sekä päänäyttämön kaikkien esitysten määrän säilyttäminen entisen suuruisena (noin 200). Ensi-iltoja on jatkossakin vuodessa seitsemän, joista neljä oopperan ja kolme baletin uutta teosta. Vuonna 2007 toteutettava teatteritekniikan peruskorjaus sulkee päänäyttämön vuoden 2007 huhti-syyskuun ajaksi, mikä vähentää lipputulojen määrää ja heikentää Kansallisoopperan taloudellista tilannetta.

Ohjelman pääkohdat ovat koko henkilöstön lomauttaminen kahden kuukauden ajaksi touko-kesäkuussa 2007, markkinoinnin ja myynnin vahvistaminen, henkilöstömäärän vähentäminen seuraavien kolmen vuoden aikana noin 40 henkilöllä, ohjelmiston valintaprosessin uudistaminen, kolmivuotinen jatkuva budjetointi sekä reaaliaikaisen talousseurannan tehostaminen. Henkilöstön määrän vähentäminen tulee koskemaan kaikkia työntekijäryhmiä, ja se toteutetaan pääasiassa luonnollisen poistuman kautta taiteelliset tavoitteet huomioon ottaen.

Markkinoinnin ja myynnin työtä tullaan vahvistamaan, ja markkinointi kytketään jatkossa tiiviimmin ohjelmistosuunnitteluun. Tavoitteena on löytää uusia asiakkaita ja kohderyhmiä mm. koko maan laajuisen asiamiesverkoston toiminnan tehostamisella. Tervehdyttämisohjelman tavoitteena on saada palautettua osittain menetetty käyttöpääoma vähintään entiselle tasolleen sekä luotua toteuttamiskelpoinen suunnitelma toimintatapojen muuttamiseksi siten, että tulevina vuosina tullaan toimeen niillä voimavaroilla, jotka kulloinkin ovat käytettävissä.

Tervehdyttämisohjelma esiteltiin tiedotusvälineille lehdistötilaisuudessa, jossa olivat läsnä hallituksen puheenjohtaja, pääsihteeri Seppo Tiitinen, hallituksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matti Ahde, opetusministeriön nimeämä asiantuntijajäsen, johtaja Rauno Anttila sekä Kansallisoopperan pääjohtaja Erkki Korhonen ja tervehdyttämisohjelman laatinut hallintojohtaja Pekka Kauranen. Tilaisuudessa oli läsnä myös henkilökunnan edustajia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen Kansallisoopperan vuotuinen budjetti on 54 milj. euroa, joka sisältää oopperatalon n. 11 milj. euron vuokran. 74,7% rahoituksesta tulee Opetusministeriön veikkausvoittovaroista, 17,2% lipputuloista ja yhteistyökumppaneilta sekä 7,7% pääkaupunkiseudun kunnilta. Henkilöstökulujen osuus toimintamenoista on 82%. Vuoden 2005 tilinpäätös oli 1,7 milj. euroa alijäämäinen. Vuoden 2005 esitysten katsojapeitto oli 73% (82% vuonna 2004) ja katsojamäärä oli 246 929 (271 983 vuonna 2004). Vuonna 2005 oli 378 esitystä ja vastaavasti vuonna 2004 oli 420 esitystä.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 26.04.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!