Kantaesityksiä ja uusia tulkintoja klassikoista - Kausi 2006–2007 Suomen Kansallisoopperassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kansallisoopperassa tehdään jälleen suomalaista oopperahistoriaa: uusi kotimainen oopperateos, Mikko Heiniön Käärmeen hetki kantaesitetään 15. syyskuuta. Psykologisen trillerin naisen sielusta on kirjoittanut näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja Juha Siltanen, oopperan ohjaa Erik Söderblom ja päärooleissa jugend-ajan Helsingissä ja Pariisissa esiintyvät mm. Päivi Nisula, Esa Ruuttunen ja Jyrki Korhonen.

Käärmeen hetki on Mikko Heiniön toinen ooppera ja esikoisteos Kansallisoopperan päänäyttämöllä. Säveltäjä on käynyt pitkällä urallaan läpi eri tyylien – hänen mukaansa nykymusiikki voi ammentaa mistä tahansa materiaalista, mutta ei miten tahansa. Käärmeen hetken jopa elokuvamusiikin vuolautta muistuttava sävelmateriaali on peräisin yhdestä ydinsolusta, seitsensävelisestä pääsoinnusta, joka säveltäjän sanoin "tarjoaa sekä räjähtäviä tehoja että lyyrisiä sävyjä".

Psykologinen trilleri Käärmeen hetki avaa samalla suomalaisen kauden 2006–2007: tammikuussa ensi-iltansa saa ensimmäinen suomalainen ooppera, Paciuksen Kung Karls jakt (Kaarle-kuninkaan metsästys) ja maaliskuussa uusi tulkinta Aulis Sallisen oopperasta Punainen viiva Pekka Milonoffin ohjauksena. Huhtikuussa Alminsalin näyttämölle palaa yksi suomalaisen oopperan kulmakivistä, Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset.

Myös baletin vuosi on suomalainen. Jorma Uotinen palaa Suomen Kansallisbaletin päänäyttämölle uudella teoksellaan Colours lokakuussa. Uotisen seurana nykytanssin illassa nähdään nuoren Jouka Valkaman uusi teos Reuna, ja yleisön palautteiden kannustamana ohjelmistoon palaa Susanna Leinosen Suo tihkua vihreä tammi.

Näytäntövuoden 2006–2007 toinen painopiste on suurissa klassikoissa. Sopraano Karita Mattila debytoi Toscana ääriään myöten loppuunmyydyissä esityksissä elo- ja syyskuussa, Matti Salminen on Fidelion Rocco, ja Soile Isokoski ja Jorma Silvasti laulavat Jevgeni Oneginissa. Ohjelmistoon palaa myös mm. Dario Fon ohjaama Matka Reimsiin uusine ajankohtaisine piikkeineen. Suomalaisten nykykoreografioiden rinnalla tanssitaan suuria tunteita Rudi van Dantzigin Joutsenlammessa sekä Alexei Ratmanskyn Anna Kareninassa, jonka ensi-ilta on helmikuussa. Kestosuosikki, Wayne Eaglingin & Toer van Schaykin Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas kuuluu joulunajan ohjelmistoon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Matti Salminen istahtaa räsymatolle

Suomen Kansallisoopperan lasten- ja nuortentoiminnanosasto Oop! tavoitti vuonna 2005 ennätyksellisen määrän nuoria katsojia. Myös tulevalla kaudella Oop! toteuttaa produktioita sekä lapsille että lasten kanssa. Syyskuussa ikivihreät lastenlaulut soivat erityisen matalalta, sillä Malmsténin aapinen -lastenkonsertin solistina laulaa basso Matti Salminen.

Oop! toteuttaa syyskaudella myös uuden ruotsinkielisen lastenoopperan yhteistyössä Unga Teaternin kanssa. Bizet'n rytmit kiihtyvät kilpaa mäkiautojen kanssa yli 4-vuotiaille suunnatussa teoksessa CAR MEN – bilpojkarna.


Mikko Franck aloittaa ylikapellimestarina

Mikko Franckin viisivuotiskausi Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina on alkanut 1. elokuuta. Myös Belgian kansallisorkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina kesään 2007 asti työskentelevä Franck johtaa Helsingissä vähintään 30 oopperaesitystä vuodessa. Franckin sarka laajenee loppuvuodesta myös hänelle ennen tuntemattomalle alueelle: hän johtaa ensimmäistä kertaa tanssivaa näyttämöä baletissa Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas.


Peruskorjaus sulkee päänäyttämön keväällä 2007

Suomen Kansallisoopperan suuren näyttämön teatteritekniikka peruskorjataan vuonna 2007. Vuonna 1993 avatun oopperatalon sähkötekninen ja mekaaninen näyttämötekniikka uusitaan kattavasti, ja samalla orkesterisyvennystä laajennetaan ja sen akustiikkaa korjataan. Peruskorjaus on välttämätön näyttämön turvallisuuden ja käyttövarmuuden säilyttämiseksi, ja sen myötä esimerkiksi yhteistuotannot maailman suurten oopperatalojen kanssa ovat entistä helpompia toteuttaa.

Peruskorjaus käynnistyy huhtikuun alussa 2007 ja se sulkee suuren näyttämön kuudeksi kuukaudeksi lokakuun alkuun saakka. Peruskorjauksen aikana esitykset toteutetaan pääosin pienellä näyttämöllä Alminsalissa.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 14.08.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!