Harvinainen Zaide vauhdittaa Mozart-juhlavuotta

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Nimiroolissa nuoret Sirkka Lampimäki ja Kaisa Ranta, visualistina Rafael Wardi

Lappeenrannan laulukilpailun 2006 naisten sarjan voittaja Kaisa Ranta debytoi Suomen Kansallisoopperassa. Ranta sekä toinen nuori ja nouseva sopraanolaulaja Sirkka Lampimäki laulavat Zaiden roolissa W. A. Mozartin samannimisessä oopperassa, joka saa ensi-iltansa Alminsalissa lauantaina 14.10. klo 19.30.

Zaide on harvinaista kuultavaa, sillä se jäi Mozartilta kesken vuonna 1779. Alkusoittoa ja finaalia vaille jääneen käsikirjoituksen löysi lopulta säveltäjän jäämistöstä hänen vaimonsa Constanze. Zaide sisältää 15 nautinnollista musiikkinumeroa sekä puheosuuksia, jotka Kansallisoopperan versiossa on käännetty suomeksi. Ooppera valaisee kiinnostavasti Mozartin tyylillistä kehitystä ja enteilee tarinassaan jo hittioopperaa Ryöstö seraljista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Zaiden ohjaa pitkän linjan teatteri- ja oopperaohjaaja Lisbeth Landefort, joka muistuttaa tämän päivän maailmanpolitiikan kannalta polttavasta teemasta: "turkkilaisoopperoista" poikkeavasti Zaiden sulttaani Soliman edustaa humaaneja arvoja ja julistaa, ettei hyveellisiä sieluja synny ainoastaan Euroopassa vaan myös Aasiassa. Oopperan on visualisoinut kuvataiteilija Rafael Wardi, jolle Zaide on ensimmäinen työ Suomen Kansallisoopperassa. Wardi on suunnitellut puvustuksen yhdessä Ritva Sarlundin kanssa. Lisbeth Landefortin rinnalla ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Aku Ahjolinna, valaistus on Vesa Pohjolaisen ja esitykset johtaa itävaltalaissyntyinen Islannin oopperan ylikapellimestari Kurt Kopecky, jolle vierailu Kansallisoopperassa on niin ikään ensimmäinen. Sirkka Lampimäen ja Kaisa Rannan lisäksi päärooleissa esiintyvät Tom Nyman, Jouni Kokora, Jeremias Erkkilä ja Marko Putkonen.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 04.10.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!