Helena Juntunen sai Karita Mattila -palkinnon

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Sopraano Helena Juntunen sai tämänvuotisen Senaatti-kiinteistöjen jakaman Karita Mattila -palkinnon. 13 000 euron suuruinen palkinto luovutettiin Helena Juntuselle tiistaina 3.10. Suomen Kansallisoopperassa järjestetyn konsertin yhteydessä. Konsertin solistina lauloivat edellisvuoden palkittu Essi Luttinen ja Petri Bäckström pianistinaan Kristian Attila. Palkintolautakuntaan kuuluivat sopraano Karita Mattila, Kansallisoopperan pääjohtaja Erkki Korhonen ja palkinnon rahoittavan Senaatti-kiinteistöjen edustajana toimitusjohtaja Aulis Kohvakka.

Karita Mattila -palkinto on suurin Suomessa vuosittain myönnettävä laulajille tarkoitettu palkinto ja se jaettiin nyt kuudennen kerran. Aiemmin sen ovat saaneet Gabriel Suovanen, Johanna Rusanen, Juha Uusitalo, Tiina Vahevaara ja Essi Luttinen. Helena Juntusen palkitessaan palkintolautakunta halusi tuoda esiin sen, että Helena Juntunen on poikkeuksellisen mielenkiintoinen esiintyjä ja itsenäinen taiteilija, joka on määrätietoisesti lähtenyt tekemään kansainvälistä uraa ja onnistunut siinä menestyksekkäästi. Ohjelmistovalinnoillaan liedkonserteissa ja oopperatulkinnoillaan hän on osoittanut, että hänellä on paljon annettavaa.

Helena Juntunen aloitti laulunopintonsa 15-vuotiaana Oulun konservatoriossa Airi Tokolan johdolla. Vuodesta 1996 Juntunen opiskeli Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Anita Välkki ja lauludiplomin hän suoritti vuonna 2002. Opintojaan hän on täydentänyt sekä Yhdysvalloissa että Keski-Euroopassa. Helena Juntunen on menestynyt useissa kilpailuissa, joista mainittakoon Timo Mustakallio -laulukilpailun ensimmäinen sija 2000, Tampereen oopperan Grand Prix 2001 sekä Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjan voitto 2002. Suomen Kansallisoopperassa Juntusta on kuultu Richard Straussin Arabellan Zdenkana, Ruusuritarin Sophiena ja Rossinin Matka Reimsiin -oopperan Madama Cortesena. Savonlinnan Oopperajuhlilla hän on laulanut Merikannon Juhan Kaisan roolin, Gounod’n Faustin Margaretan osan ja Puccinin Turandotin Liùn osan. Helena Juntusen oopperaohjelmistoon kuuluvat myös mm. Donizettin Lemmenjuoman Adina, Verdin Rigoletton Gilda, Puccinin La Bohèmen Mimi , Rautavaaran Auringon talon Irene sekä Bizet’n Carmenin Frasquita. Helena Juntunen on esiintynyt useimpien suomalaisten orkestereiden solistina mm. Esa-Pekka Salosen, Jukka-Pekka Sarasteen, Leif Segerstamin, Osmo Vänskän sekä Mikko Franckin johdolla. Helena Juntunen on vieraillut mm. seuraavissa oopperataloissa: Dresdenin Semperoper, Vlaamse Opera, Antwerpenin ooppera, Brysselin Théâtre de la Monnaie, Genovan Carlo Felice -teatteri, Minnesotan oopperassa sekä Wienin, Salzburgin ja Aix-en-Provencen festivaalit.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka tuottaa ja tarjoaa tilapalveluja ensisijaisesti valtiohallinnon asiakkaille. Senaatti-kiinteistöjen rakennuskantaan kuuluu useita kulttuurihistoriallisesti merkittäviä arvorakennuksia, muun muassa Suomen Kansallisooppera. Karita Mattila-palkinto liittyy Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Kansallisoopperan solmimaan yhteistyösopimukseen.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 03.10.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!