Suomen Kansallisooppera on saanut yksityiseltä lahjoittajalta 550 000 euron suurlahjoituksen

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisooppera on saanut yksityishenkilöltä 550 000 euron lahjoituksen. Tämä on oopperan lähihistorian suurin lahjoitus. Kansallisoopperan pääjohtaja Erkki Korhonen myöntää talon saaneen kyseisen lahjoituksen, mutta sanoo, ettei oopperalla ole lupaa kertoa lahjoittajan sukupuolta tai kansallisuutta.

Ooppera tai taide ylipäätään ei maassamme juurikaan saa yksityisiä lahjoituksia, sillä nimenomaa verotus ei siihen kannusta. Pääjohtaja Korhonen toivoo, että kyseessä olisi päänavaus lahjoituksille, ja että tulevaisuudessa rikkaat uskaltaisivat julkisesti lahjoittaa rahaa kulttuurille myös Suomessa. Erkki Korhosen mukaan kyseessä on talousongelmista kärsivälle oopperalle erittäin merkittävä avustus, se on lähes kolmannes viime vuoden tappioista.

Suurlahjoituksen tekijä ei ole asettanut mitään rajoituksia, mihin summa voidaan käyttää. "Käytämme tämän moneen eri asiaan", pääjohtaja Korhonen sanoo. Kuluva vuosi näyttää hänen mukaansa oopperalle paremmalta kuin tappiollinen viime vuosi, mutta voitollista tulosta ei lahjoituksesta huolimatta uskalla ennustaa.


Suomen Kansallisooppera on tehnyt sopimuksen yrittäjä Kristian Järnefeltin kanssa yritysyhteistyöohjelmasta. Hänen avulla ooppera aikoo saada lähivuosina vähintään kymmenen uutta yhteistyökumppania, uusia sopimuksia ei ole vielä tehty.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oopperan pääsponsorit ovat Sampo, Varma, If, Fazer Amica ja Senaatti-kiinteistöt. Pääjohtaja Erkki Korhosen mukaan kaikki myös jatkavat ensi vuonna.


(Lähde: Helsingin Sanomat online, 31.10.2006)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!