Kung Karls Jakt on uuden polven tulkinta suomalaisen oopperan merkkiteoksesta

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Ensimmäinen suomalainen ooppera Kaarle-kuninkaan metsästys tulee vuosikymmenien tauon jälkeen ensi-iltaan Kansallisoopperassa perjantaina 19.1.2007. Kapellimestarina on Jan Söderblom, ohjaajana Joakim Groth, lavastajana Mark Väisänen ja valaistussuunnittelijana Timo Alhanen. Oopperan päätehtävissä laulavat mm. Anna-Lisa Jakobsson / Lilli Paasikivi, Gabriel Suovanen, Jouni Kokora, Petri Bäckström / Petrus Schroderus ja Tove Åman. Kuningas Kaarle XI:n puheroolissa vierailee Gogo Idman.

Viimeksi Kaarle-kuninkaan metsästys on nähty Kansallisoopperassa täydellisenä esityksenä vuonna 1928 ja lyhennettynä versiona 1960. Se esitetään nyt Kansallisoopperassa ensimmäisen kerran ruotsiksi. Esityksiä tukee Svenska litteratursällskapet i Finland -seuran hallinnoima Paciuksen muistorahasto. Fredrik Paciuksen ja Zacharias Topeliuksen Kaarle-kuninkaan metsästys esitettiin ensimmäisen kerran 24.3.1852 Helsingissä. Silloisessa pienessä ja köyhässä Suomessa saavutus oli merkittävä ja omin voimin toteutetulla oopperaesityksellä oli valtava vaikutus kulttuurielämässä.

Kuningas Kaarle XI:n metsästysretkestä Ahvenanmaalle vuonna 1671 kertova libretto perustuu osittain historiaan ja todellisiin henkilöihin. Kalastaja Jonathan ampuu hirven kuninkaan vierestä ja häntä uhkaa kuolemantuomio. Kuningasta taas uhkaa salaliitto, mutta kalastajatyttö Leonora paljastaa sen ja saa palkinnoksi armahduksen Jonathanille.

Ohjaaja Joakim Grothin toteutuksessa on mukana myös nykyaika: tapahtumat alkavat museossa, jonka näyttelyssä esitellään Kaarle-kuninkaan metsästystä. Oma aikamme ja 1600-luku lomittuvat toteutuksessa jännittävällä tavalla. Vaikka miljöönä on museo, Kaarle-kuninkaan metsästys ei sisällöltään ole mitään museotavaraa.

Oopperasta järjestetään ilmaisia yleisötilaisuuksia otsikolla Keskusteluja Kung Karls jaktista. Tilaisuudet ovat tiistaina 16.1. ja keskiviikkona 17.1. klo 18–19 Alminsalissa. Ensimmäisessä illassa professori Matti Klinge esitelmöi Topeliuksesta ja toisessa kapellimestari Jan Söderblom ja päädramaturgi Juhani Koivisto keskustelevat teoksesta. Molemmissa tilaisuuksissa on myös musiikkinäytteitä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Fredrik Pacius: Kung Karls jakt
Suomen Kansallisooppera
Ensi-ilta 19.1.2007 klo 19
Muut esitykset 24.1., 26.1., 30.1., 3.2., 9.2., 13.2., 15.2., 17.2., 21.2. klo 19
Keskusteluja Kung Karls jaktista: ti 16.1., ke 17.1. klo 18, vapaa pääsy


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 08.01.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!