Kuningasta juhlitaan Oopperassa maalauksin ja esitelmin

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kuningasta juhlitaan Oopperassa maalauksin ja esitelmin:
Kansallisoopperassa esillä Magnus von Wrightin teosharvinaisuus

Fredrik Paciuksen Kung Karls jakt, ensimmäinen suomalainen ooppera, saa ensi-iltansa Suomen Kansallisoopperassa 19.1. Tapahtumaan liittyy luentoja, Magnus von Wrightin maalausharvinaisuuden esittely sekä uusi Kaarle-kuninkaan metsästystä käsittelevä kirja.

Magnus von Wrightin maalaus Kung Karls jaktin loppukohtauksesta on esillä Suomen Kansallisoopperan päälämpiössä 11.–20.1. oopperatalon aukioloaikoina. Yksityisomistuksessa oleva teos on nähty julkisuudessa vain harvoin. Lintukuvistaan tunnettu Magnus von Wright (1805–1868) osallistui Kung Karls jaktin ensi-iltaan maaliskuussa 1852 valmistamalla siinä esiintyneen karhun. Myöhemmin hän teki oopperan loppukohtausta esittävän öljymaalauksen ja lahjoitti sen Fredrik Paciukselle. Maalauksen lisäksi esillä on myös Fredrik Paciuksen oma malliteatteri, joka on nykyisin Svenska litteratursällskapetin omistuksessa. Paciuksen malliteatteri on esillä 21.2. saakka. ´

Kahdessa yleisötilaisuudessa tarjotaan tietoa ja musiikkinäytteitä Kung Karls jaktista. Tiistaina 16.1. professori Matti Klinge luennoi Zachris Topeliuksesta ja Kung Karls jaktista. Matti Klinge on yksi Suomen arvostetuimmista historiantutkijoista ja hän on käsitellyt Topeliusta muun muassa kirjassaan Idylli ja uhka, Topeliuksen aatteita ja politiikkaa. Tilaisuudessa kuullaan myös pianisti Hans-Otto Ehrströmin soittamana julkaisematon teosharvinaisuus, Karl Flodinin parafraasi Kung Karls jaktin loppukuoron teemasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keskiviikkona 17.1. Paciuksen musiikista kertoo kapellimestari Jan Söderblom. Häntä haastattelee Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto, jonka juuri ilmestyneessä kirjassa Kansa, ooppera ja Kaarle-kuningas tarkastellaan Kung Karls jaktin syntyvaiheita ja merkitystä. Musiikkinäytteenä kuullaan Kung Karls jaktin merimieslaulu tenori Petrus Schroderuksen laulamana sekä oopperan musiikkia soitettuna Paciuksen omalla viululla. Molemmat tilaisuudet alkavat Alminsalissa klo 18 ja niihin on vapaa pääsy.


(Suomen Kansallisooppera, Lehdistötiedote 10.01.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!