Kansallisoopperalle viisipäiväinen tuotantomalli - Kansallisoopperan säätiön hallitus päätti myös uudesta kokoonpanostaan

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus hyväksyi kokouksessaan 17. tammikuuta suunnitelman muuttaa Kansallisoopperan tuotantomalli viisipäiväiseksi. Hallintojohtaja Pekka Kaurasen esittelemä ehdotus tuotantomallista on osa Oopperan talouden tervehdyttämisohjelmaa. Ensi-iltojen ja ohjelmistoon palaavien teosten määrä pysyy nykyisellään (7 ensi-iltatuotantoa ja noin 15 uusintaensi-iltaa vuodessa), mutta näytäntöjen ja harjoitusten kokonaismäärä päänäyttämöllä vähenee noin 20 prosenttia vuodesta 2008 alkaen. Viikoittainen esitysmäärä vähenee yhdellä näytännöllä.

Viisipäiväisellä tuotantomallilla tavoitellaan säästöjä vuoden 2008 toimintabudjetista alkaen. Kustannussäästöt syntyvät mm. pienenevistä vierailijapalkkioista ja muista henkilöstömenoista, kun yhdessä teoksessa esiintyvien miehitysten määriä voidaan vähentää. Lisäksi malli luo joustoja ohjelmisto- ja työvuorosuunnitteluun, ja näytäntöteknisillä osastoilla voidaan siirtyä viisipäiväiseen työviikkoon.

Hallitukselle uusi kokoonpano

Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus hyväksyi kokouksessaan myös ehdotuksen säätiön sääntöjen muuttamisesta. Sääntömuutoksen myötä kokoonpano muuttuu niin, ettei Kansallisoopperan henkilökunnalla eikä toimivalla johdolla ole äänivaltaa hallituksessa. Henkilökunnan kolme edustajaa säilyttävät kuitenkin läsnäolo- ja puheoikeuden, ja Oopperan pääjohtaja ja hallintojohtaja toimivat kokouksissa esittelijöinä.

Jatkossa hallitukseen kuuluu kolmivuotiseksi toimikaudeksi kerrallaan yhteensä yhdeksän jäsentä, joista viisi on Opetusministeriön, kaksi Helsingin kaupungin, yksi Espoon kaupungin ja yksi Vantaan kaupungin nimeämä. Uusien sääntöjen mukaisesti Opetusministeriö valitsee hallituksen puheenjohtajan nimeämiensä jäsenten joukosta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tähän asti Opetusministeriöllä on ollut hallituksessa kolme jäsentä ja lisäksi hallitus on nimennyt kokoonpanoon kaksi jäsentä. Myös puheenjohtajan hallitus on aiemmin valinnut keskuudestaan. Kaupunkien nimeämien edustajien määrä pysyy ennallaan.

Hallituksen kokoonpanon muuttamista ehdotti Opetusministeriö lokakuussa. Sääntömuutos astuu voimaan, kun muutokselle on saatu Patentti- ja rekisterihallituksen vahvistus.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 17.01.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!