Kansallisoopperan päänäyttämön peruskorjaus alkaa: Päänäyttämö on kiinni puoli vuotta – esityksiä Alminsalissa ja muualla

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Kansallisoopperan päänäyttämön peruskorjaus alkaa
Päänäyttämö on kiinni puoli vuotta – esityksiä Alminsalissa ja muualla

Peruskorjaus sulkee Kansallisoopperan päänäyttämön puoleksi vuodeksi 1.4. alkaen. Vuonna 1993 valmistuneen oopperatalon näyttämö remontoidaan käyttövarmuuden ja työturvallisuuden parantamiseksi. Pääurakoitsijana toimii tamperelainen Insta Automation Oy, joka on aiemmin toteuttanut mm. Tampereen Työväen Teatterin, Helsingin ja Kotkan kaupunginteattereiden sekä Finlandia- ja Tampere-talojen teatteritekniset peruskorjaukset.

Peruskorjauksessa päänäyttämön sähköiset ja mekaaniset toiminnot korjataan kattavasti. Lavasteita liikutteleva sähkötekniikka, kattonostimet ja tietokonepohjaiset ohjausjärjestelmät uusitaan ja lattiakoneisto, valaistusjärjestelmä ja äänentoistolaitteet uudistetaan. Samalla laajennetaan orkesterisyvennystä. Suurta soittajamäärää vaativissa teoksissa nykyinen syvennys on työskentelytilana liian pieni ja akustisesti hankala. Orkesterimontun laajennuksella ja näyttämöaukon rakenteita muuttamalla kohennetaan koko salin akustiikkaa.

Peruskorjauksella tavoitellaan säästöjä. Remontin valmistuttua Kansallisoopperan päänäyttämön tekniikka yltää suurten ulkomaisten oopperatalojen mittoihin, ja yhteiset kansainväliset standardit helpottavat vuokra- ja yhteistuotantoja. Mallia ja kokemuksia on haettu mm. Lontoon Royal Operasta, Göteborgista ja Kööpenhaminan uudesta oopperatalosta. Ajantasaisen tekniikan ansiosta myös teosten rakennus- ja purkuajat lyhenevät ja lavaste-elementtien käsittely tehostuu.

Päänäyttämön remontin kokonaiskustannukset ovat n. 13,6 miljoonaa euroa. Oopperataloa hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt vastaa peruskorjauksen rahoituksesta. Valaistusjärjestelmän sekä ääni- ja av-laitteiden hankinnoista vastaa Suomen Kansallisoopperan säätiö.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uudistunut päänäyttämö avautuu yleisölle avajaiskonsertissa 6.10. Ooppera- ja balettiesitykset alkavat 19.10.


Esitystoiminta jatkuu

Päänäyttämön peruskorjauksen aikana Kansallisooppera esiintyy Alminsalin pienellä näyttämöllä sekä oopperatalon ulkopuolella. Temppeliaukion kirkossa Helsingissä nähdään Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset 16.4. alkaen, ja solistit, kuoro ja orkesteri konsertoivat Finlandia-talossa 20.4. ja 27.4. Kansallisbaletti päättää kevätkauden komeasti ensi-illassa, jossa nähdään nimekkään ruotsalaisen koreografin Mats Ekin FLUKE sekä Marilena Fontouran kantaesitysteos Viime heinäkuu. Ensi-ilta on 27.4. Syyskuussa esitykset jatkuvat niin ikään Alminsalissa sekä konserttilavoilla Helsingissä.

Toukokuun alusta elokuun loppuun Kansallisoopperassa ei ole esitystoimintaa henkilökunnan lomautusten ja kesälomien vuoksi. Lippuasioissa asiakkaita palvelee koko kesän Lippupiste. Oopperan lipunmyynti on auki touko- ja elokuussa, sen sijaan kesä- ja heinäkuussa lipunmyynti on suljettu.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 26.03.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!