Kansallisoopperassa odotettuja ensi-iltoja ja toiveuusintoja 2007–2008

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Uudistunut päänäyttämö avautuu yleisölle lokakuussa

Päänäyttämön peruskorjauksen vuoksi Suomen Kansallisoopperan kausi 2007–2008 käynnistyy hiukan tavallista myöhemmin. Puoli vuotta kestävä remontti valmistuu syyskuun loppuun mennessä, ja tekniikaltaan täysin uudistettu päänäyttämö avautuu yleisölle oopperan avajaisgaalassa 6.10. Samana iltana vietetään Alminsalissa balettikauden avajaisia.

Päänäyttämön ooppera- ja balettiesitykset alkavat 19.10., ensimmäisinä teoksina Sevillan parturi ja Giselle. Jo sitä ennen päästään nauttimaan maailmantähtien säteilystä, kun Soile Isokoski konsertoi päänäyttämöllä 7.10. ja baritoni Gerald Finley 12.10.

Alminsalissa syksyn esitykset käynnistyvät jo 13.9. Lisäksi Kansallisoopperan solistit, orkesteri ja kuoro konsertoivat syyskuun ajan Temppeliaukion kirkossa, Johanneksen kirkossa ja Kulttuuritalolla Mikko Franckin ja Kari Tikan johdolla.


Ensi-illassa Carmen, Adriana Mater ja Iloinen leski

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kauden ensimmäinen ensi-ilta 9.11.2007 on Georges Bizet’n Carmen, jonka Kansallisoopperalle ohjaa ranskalainen Arnaud Bernard. Produktio toteutetaan yhteistyönä Lausannen oopperan kanssa. Bernard on sijoittanut Carmenin tapahtumat 1930-luvun Espanjaan, jossa Carmenin kiihkeä elämä saa kaikupohjansa kohti veristä sisällissotaa kulkevan kansan tunnoista. Musiikin johtaa Alberto Hold-Garrido. Carmenin roolissa vuorottelevat Lilli Paasikivi ja Tuija Knihtilä, Don Joséna Mario Malagnini, Jyrki Anttila ja Juha Riihimäki ja Escamillona Tommi Hakala, Raimo Laukka ja Jouni Kokora.

Kaija Saariahon Adriana Mater saa odotetun ensi-iltansa 23.2.2008. Amin Maaloufin librettoon sävelletty ooppera on yhteistuotanto Pariisin oopperan kanssa, jossa se kantaesitettiin keväällä 2006. Kuten Saariahon oopperassa Kaukainen rakkaus, myös tällä kertaa ohjaajana on Peter Sellars. Kapellimestarina vuorottelevat Ernest Martínez Izquierdo ja Anna-Maria Helsing, ja rooleissa laulavat Monica Groop / Laura Nykänen, Pia Freund / Mari Palo, Jyrki Korhonen / Jouni Kokora sekä Tuomas Katajala / Dan Karlström.

Monen katsojan toiveet toteutuvat, kun Franz Lehárin operetti Iloinen leski palaa Kansallisoopperaan 3.5.2008. Uuden produktion ohjaa Jussi Tapola. Päärooleissa esiintyvät mm. Ritva-Liisa Korhonen / Tove Åman, Jyrki Anttila, Sauli Tiilikainen / Jukka Romu ja Anna-Kristiina Kaappola / Tiina Vahevaara. Kapellimestarina vuorottelevat Atso Almila ja Hannu Bister.


Baletin uutuuksina Prinsessa Ruusunen ja Tetley–Scholz–Lander-ilta

Yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista baleteista, Prinsessa Ruusunen nähdään 26.1.2008 alkaen Javier Torresin uutena toteutuksena, joka pohjautuu Marius Petipan alkuperäiseen koreografiaan. Kansallisbaletin tanssijoihin kuuluvan Torresin teoksia on nähty aiemmin Kansallisbaletin koreografiworkshopeissa, ja Kansallisbaletille hän on tehnyt koreografian Unikot vuonna 2001. Ruususen musiikin johtaa Joutsenlammessa balettidebyyttinsä hiljattain tehnyt Eva Ollikainen.

Nykytanssiensi-illan vuoro on 12.4.2008, jolloin Mestareiden illassa nähdään Glen Tetleyn Voluntaries Francis Poulencin musiikkiin, Uwe Scholzin Tulilintu Igor Stravinskyn musiikkiin sekä Harald Landerin Etydit, jossa soi Carl Czerny-Knudåge Riisagerin musiikki. Etydit on nähty Kansallisbaletin ohjelmistossa viimeksi vuonna 1996. Kansallisoopperan orkesteria esityksissä johtaa Peter Ernst Lassen.

Dinna Bjørnin baletinjohtajakausi päättyy kevätkauden 2008 loputtua. Seitsemän yhteisen vuoden päätteeksi nähdään päänäyttämöllä suuri jäähyväisgaala 30.5.2008.


Italialaisia klassikkoja ja tuoreita yleisösuosikkeja

Kansallisoopperan ohjelmistoon palaa kaudella 2007–2008 monipuolinen valikoima italialaisen oopperan klassikkoja: Gaetano Donizettin Lemmenjuoma, Giacomo Puccinin La Bohème ja Madama Butterfly sekä Gioacchino Rossinin La Cenerentola ja riemastuttava Sevillan parturi. Näyttämölle palaa myös kaksi tuoretta yleisösuosikkia, W. A. Mozartin Taikahuilu ja Aulis Sallisen Punainen viiva. Alminsalissa nähdään uudelleen Mozartin oopperaharvinaisuus Zaide.

Huhtikuussa ensi-iltansa saavan Ek–Fontoura-nykytanssi-illan esitykset jatkuvat Alminsalissa syyskuussa. Päänäyttämöllä nähdään syyskaudella Sylvie Guillemin Giselle, Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas sekä Suuria mestareita -illassa David Dawsonin A Million Kisses to My Skin J. S. Bachin musiikkiin ja Jirí Kyliánin Petite Mort ja Sechs Tänze W. A. Mozartin musiikkiin. Kevätkauden ohjelmistossa on Jorma Elon ja Jorma Uotisen teoksista koottu kokonaisuus.


Autopojat suomeksi ja Ronja Ryövärintytär tanssien

Lapsille ja nuorille on tarjolla uusia ja vanhoja ooppera- ja tanssinautintoja. Viime syksynä Unga Teaternin, Stadian ja Sibelius-Akatemian kanssa toteutettu, Carmeniin perustuva lastenooppera nähdään nyt suomenkielisenä nimellä CAR MEN – autopojat. Ohjelmistossa jatkavat Sami Saikkosen tanssiteos Pienten joutsenten lampi sekä oopperasatu Kahlekuningas ja karkuri perheen pienimmille. Markus Fageruddin Sotajoulukuu-koululaisoopperan esitykset jatkuvat peruskoulun 5.–6.-luokkalaisten kanssa lukuisissa kouluissa Keravalta aina Kolariin asti.

Kansallisoopperan balettioppilaitos esittää kevään päätteeksi lyhennelmän Marjo Kuuselan tanssiteoksesta Ronja Ryövärintytär Jukka Linkolan musiikkiin. Esitys toteutetaan yhteistyössä Taideteollisen korkeakoulun, Stadian ja Teatterikorkeakoulun kanssa.


(Suomen Kansallisooppera, lehdistötiedote 29.03.2007)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!